Bekir EROĞLU


KAFİR!..

KAFİR!..


Değerli okurlar,
Bu hafta sonu davul sesleriyle Ramazan'ın ilk sahuruna kalkıp orucumuza niyetleneceğiz inşallah..
Davul deyince aklıma bir hikâye geldi ve yıllar önce okuduğum bu hikâyeyi siz okurlarımla da paylaşmak istedim..
*
Efendim hikâye şöyle;
Uzun yıllar önce Bursa’da bir davulcu yaşıyormuş…
Bu adamcağız, Ramazan gecelerinde sahurda insanları uyandırmak için davul çalar, geriye kalan 11 ayda ise düğünlerde, şenliklerde, mitinglerde hünerini sergileyip ekmek parasını kazanırmış…

Aradan yıllar geçmiş, davulcu yaşlanmış ve aklına o güne kadar hiç düşünmediği bir soru gelip oturmuş; hayatını ramazan ayları dışında içkili düğünlerde, eğlencelerde davul çalarak kazanmış, kefen parasını da bu kazandıklarından bir kenara ayırmıştır…
Aklını kurcalayan soru işte burada devreye girer:
-- Acaba bu kefen parası caiz miydi, değil miydi?..
Düşünür, taşınır ve Diyanet İşleri Başkanlığı’na danışmaya karar verir…
*
Durumu anlatan bir mektup yazıp aynı soruyu sorar Diyanete, gelen cevapla başından aşağıya adeta kaynar sular dökülmüştür:
-- Caiz değildir!..
Adamcağız büyük bir üzüntü içinde hikayesini dönemin en ünlü yazarlarından Milliyet Gazetesi'nde köşe yazarı olan Hasan Pulur’a yazıp gönderir.

Mektubu büyük bir şaşkınlık içinde okuyan Pulur, “Olaylar ve İnsanlar” adlı köşesine taşıyıp, adamcağızın hikayesini ve Diyanet’in verdiği cevabı anlattıktan sonra şu soruyu sorar:
-- "Diyanet 'caiz değildir' diyorsa demek ki bir bildiği vardır! Benim de onlara bir sorum olacak: oradaki din görevlileri maaşlarını devletten alıyor.
Devlet ise bu paraları halktan aldığı vergilerden ödüyor. Vergi verenlerin içinde meyhanecisi de var, kerhanecisi de var… Bu durumda aldıkları maaş caiz midir, değil midir?!."
Ortalık karışır tabii!
*
Sonunda Diyanet İşleri Başkanlığı, “Konu yanlış anlaşılmış, yanlış karar verilmiştir. Kefen parası caizdir” açıklaması yapar!..
Önümüzdeki Pazartesi Ramazan'ın birinci günü. Davulcunun aklına gelen soru gibi benzeri sorular da akıllara gelebilir...
*
Demem o ki;
Siyasal İslam'la harcı-merc olan bir Diyanet'ten ziyade Allah dostu kişilere danışmakta fayda var. 
Ramazanınızı tebrik eder, barış ve huzur dolu günler getirmesini dilerim.

Bekir Eroğlu -Ankara
Bekir Eroğlu'a yaz