Melike AL


Avrupa Savaşa’mı Hazırlanıyor

Avrupa Savaşa’mı Hazırlanıyor


Bir türlü bitmeyen ama bittigini düşündüğümüz Soğuk savaştan bu yana, topyekün bir savaş tehlikesi hiç bu kadar çok dillendirilmemişti herhalde..şöyle ki Son dönemde büyük kıtayı alarma geçiren iki önemli gelişme oldu:

İlki, Putin'in Ukrayna'dan sonra Baltıklara saldıracağına dair istihbarat bilgileri,İkincisi de Trump'ın başkan seçilirse ABD'Yİ NATO'dan çekebileceğine dair tehditleri... Moskova'nın "Korku senaryosu"nu ele veren Alman Savunma Bakanlığı'nın gizli belgeleri, bir ay önce Bild gazetesinde yayınlandı. Buna göre Putin, Estonya, Letonya ve Litvanya'da şiddeti kışkırtıp müdahale bahanesi yaratabilir.

NATO'nun cevap vermesiyle de Mayıs 2025'te dünya savaşı ihtimali belirecek. İsveç Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı, "Savaşa hazır olun” demeçleri verdi. Birkaç hafta önce Alman Savunma Bakanı, Rusya'nın NATO topraklarına saldırması ihtimaline karşı kendilerini hazırlamak zorunda olduklarını söyledi.

Ardından Almanya Genelkurmay

Başkanı, Rusya tehdidi nedeniyle

Alman ordusunun beş yıl içinde savaşa hazır hale getirilmesi gerektiğini belirtti.

Korkuyu büyüten, Avrupa'nın böyle bir savaşa, ABD'nin güvenlik şemsiyesinden mahrum yakalanma hazırlamak zorunda olduklarını söyledi. Ardından Almanya Genelkurmay Başkanı, Rusya tehdidi nedeniyle Alman ordusunun beş yıl içinde savaşa hazır hale getirilmesi gerektiğini belirtti. Korkuyu büyüten, Avrupa'nın böyle bir savaşa, ABD'nin güvenlik

şemsiyesinden mahrum yakalanma ihtimali oldu.

Yeniden ABD başkanlığına aday olan Trump, uzun süredir Avrupa'nın NATO'ya gereken mali katkıyı yapmadığından yakınıyor. İki hafra önce bir mitingde bir NATO liderleriyle konuşmasından söz etti. İsmini vermediği liderin, başkan seçilmesi durumunda "Rusya'nın saldırısına uğrarsak, ödeme yapmadık diye bizi korumayacak mısınız?" sorusuna "Hayır, sizi korumam" cevabını verdiğini söyledi.

"Hatta Rusları, istedikleri her şeyi yapmaları için teşvik ederim" diye ekledi. Avrupa şimdi tam da bu ihtimale

hazırlanıyor:

Savunma bütçeleri. artırılacak, silah endüstrisi canlandırılacak, güvenlik devleti güç kazanırken sosyal harcamalar kısılacak. Ne yazık ki yaşlı kıta bu kadar kritik bir sürece, güçlü liderliğin olmadığı, İngiltere'nin koptuğu, Fransa ve Almanya'da sağ popülistlerin yükseldiği bir dönemde giriyor.

Büyük ihtimalle NATO ve Avrupa Birliği, hızla genişleme yoluna gidecek. Bu, belki Türkiye'nin önemini artıracak. Avrupa daha az demokrasi, daha çok güvenlik konuşmaya başlayacak. Ne yazık ki, her yönden Avrupa semalarına kara bulutlar yaklaşıyor gibi duruyor.