TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Tarım ve Orman Bakanı Sayın İbrahim YUMAKLI tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim. Özgür KARABAT İstanbul Milletvekili

Türkiye’de yıllardır et üretimi ve arzında ciddi sıkıntılar yaşanmaktadır. Kronik hale gelen bu sorunlar Kurban Bayramı’nın yaklaşması ile birlikte kamuoyunca daha çok tartışılır hale gelmektedir. Hükümetin yaşanan üretim ve arz sorununa karşı üretebildiği yegane çözümün ithalat olması ise sorunu çözmeye yetmediği gibi, et ithalatında yandaşlara rant sağlandığı yönünde iddiaları gündeme getirmektedir.

Son yıllarda artan hayvan ithalatı yoluyla yeni bir rant sistemi kurulduğu yönünde intibalar giderek güçlenmektedir. Kaldı ki normal şartlarda ithalat yapıldığında fiyatların düşmesi gerekirken, tam tersi bir durum yaşanması ve aksine et fiyatlarının artması da bu izlenimi güçlendirmektedir.

Bu konuda ithal edilen hayvanlar ve karkas etin bir kısmının piyasaya verilmediği, bunun yerine iktidara yakın işletmelere gittiği yönünde bilgi ve iddialar tarafımıza iletilmiştir. Öte yandan bu piyasayı denetleyip dengelemesi gereken Et ve Süt Kurumu’nun (ESK), ithalat yoluyla kamuyu zarara uğrattığı da iddialar arasındadır. Mesela geçmişte yapılan ihalelerde, hayvanlar Kapıkule’den teslim alınınca geldikleri kilogram üzerinden 1 hafta sonra ödeme yapılırken bugün daha hayvanlar daha yoldayken kilogram üzerinden para ödenmesi de bunun en somut örneklerinden biridir. İthal edilen hayvanlar yolda kilo kaybediyor ve bunun bedelini ESK, dolayısıyla yurttaşlarımız ödüyor. Tüm bu süreçte yaşanan ihmal ve suiistimallerin kurumca bilindiği halde bunlara göz yumulduğu da ortaya konulan iddialar arasındadır. Kuruma ilişkin çeşitli iddia ve ihmallerin yıllardır muhalefet tarafından gündeme getirilmesine rağmen etkin olarak soruşturmadığı dolayısıyla kurumsal zararların yıldan yıla artmaya devam ettiği değerlendirilmektedir.

Buna göre;

1- Et ve Süt Kurumu’nun (ESK) son beş yılda ithal ettiği canlı hayvan ve karkas et miktarı ne kadardır? Bu ithalatlar hangi ülkelerden yapılmaktadır?

2- Et ve Süt Kurumu’nun (ESK) son beş yılda ithal ettiği canlı hayvan ve karkas et ürünlerinin ödemesi nasıl yapılmaktadır? Uygulamada geçmiş yıllara göre bir farklılık meydana gelmiş midir?

3- ESK Yönetim Kurulu Üyesi Mücahid Taylan aynı zamanda Tarım Bakanı Sayın İbrahim Yumaklı’nın danışmanı mıdır? Ya da daha önce böyle bir görev ifa etmiş midir?

4- Mücahid Taylan’ın ESK’da üstlendiği görevler nelerdir? İthalat çalışmalarındaki rolü nedir? İthalat faaliyetleri ya da başka görevler kapsamında kurum adına yurt dışına gidip gelmekte midir? Bu kapsamda hangi ülkelere, hangi görevlerle ve ne sıklıkla gitmiştir?

5- ESK’nın ithal ettiği canlı hayvan ve karkas etlerin doğrudan satıldığı kurumlar nelerdir? Doğrudan satış yapılan kurumlar neye göre belirlenmektedir? Bu kurumlar tarafınızca denetlenmekte midir.?

 

"NEŞTER"



Başlık

25.1°