SEHVEN YATMIŞ (!)
Şahsına ve kurumuna gelen sözlü ve yazılı şikayetler üzerine araştırma yapan Maarif Müfettişleri Başkanı İsmail Çoban, İl Milli Eğitim Müdürü İlyas Can'a Isparta dışında olduğu dönemlerde yapılan ehliyet sınavlarında İl Sınav Sorumlusu olarak görev verildiği ve ücret tahakkuk ettirildiğini tespit etti. Milli Eğitim yönetiminin soruşturma üzerine 'sehven yatırıldı' işlemi yaptığı, Müdür Can'ın da parayı iade ettiği öğrenildi.
Milli Eğitim Teşkilatında geçmişte yaşanan 'müdür yokken sınav ücreti ödendi' icraatlarına bu dönem de bir yenisi eklendi. Milli Eğitim Bakanlığı Isparta Maarif Müfettişleri Başkanlığı, sözlü ve yazılı şikayetler üzerine İl Milli Eğitim Müdürü İlyas Can hakkında araştırma dolayısıyla soruşturma başlattı. Ancak İl Milli Eğitim Müdürü Can'ın Isparta'da olmadığı dönemlerde ehliyet sınavlarında İl Sınav Sorumlusu olarak görevlendirildiği ve ücret tahakkuk ettirildiği suçlamalarına esas başlatılan soruşturmayı yürütmek öyle kolay olmadı. AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can'ın kardeşi olan İlyas Can hakkında bu suçlamalarla araştırma ve soruşturma hazırlığı yapan, Isparta Valiliği'nden soruşturma izni isteyen Maarif Müfettişleri Başkanı İsmail Çoban, dosyayı kapatmayınca Çankırı'ya düz müfettiş olarak sürüldü. Dosya yerelde kapatıldı ancak Milli Eğitim Bakanlığı'nın soruşturmayı devam ettirdiği haber alındı.
Herşey, Maarif Müfettişleri Başkanlığı'na bazı Milli Eğitim görevlileri ve imzasız dilekçelerin gönderilmesiyle başladı. Milli Eğitim Müdürü İlyas Can'ın il dışında olduğu dönemlerde yapılan ehliyet sınavlarında İl Sınav Sorumlusu olarak görevlendirildiği, adına her sınav için 500 TL ücretlendirme tahakkuk ettirildiği ve banka hesabına yatırıldığı iddia edildi. Konuyla ilgili araştırma yapan Maarif Müfettişleri Başkanı Çoban, İl Müdürünün sınav dönemlerinde Isparta'da olmadığını tespit etti. Müdür Can'ın 17/01/2015, 18/01/2015, 31/05/2015, 01/02/2015, 14/02/2015 ve 15/02/2015 tarihlerinde il dışında olmasına rağmen İl Sınav Sorumlusu olarak görev aldığı ve ücret tahakkuk ettirildiği tutanaklara yazıldı. Tutanaklarda Milli Eğitim yönetiminin soruşturma ve araştarmadan haberdar olduktan sonra 'sehven yatırıldı' işlemi yaptığı, İl Milli Eğitim Müdürü Can'ın da paraları iade ettiği ifade ediliyor.
Bu arada araştırmasını tamamlayan Maarif Müfettişleri Başkanı İsmail Çoban'ın Milli Eğitim Müdürü İlyas Can hakkında soruşturma izni verilme talebi de uygun görülmedi. Isparta İl İdare Kurulu Müdürlüğü, '......hakkında inceleme yapılanın direksiyon sınavının başında bulunamadığı günlerde kendisine ödeme yapıldığını sonradan öğrendiğini, bunu öğrendikten sonra özel öğretime bakan müdür yardımcısına tarafına sehven ödenen ücretlerin çıkarılmasını talep ettiği, bu ücretin de özel öğretim bölümünün ilgili hesabına ödendiğinin tespit edildiği verileri sürülen iddiaların sübuta ermediği knaatine varıldığından şikayetin işleme konulmamasıın tasviplerinize arz ederim." gerekçesi ve Valilik oluru ile soruşturma talebini uygun görmedi.
Banka dekontları, ifade tutanakları ve diğer belgelerle Milli Eğitim Müdürü İlyas Can'a usulsüz bir şekilde ödeme yapıldığını ortaya koyan Maarif Müfettişleri Başkanı İsmail Çoban, dosyayı kapatmayınca siyasi baskılar nedeniyle Milli Eğitim Bakanlığı'nca Çankırı'ya düz müfettiş olarak gönderildi.
Çankırı'ya atanan Maarif Müfettişleri Başkanı İsmail Çoban, ayrılırken söz konusu dosyaya eklenmek üzere ek ifade tutanağı düzenleyerek yetkili makamlara şu soruları sordu, şu ifadelerde bulundu:
-Bahsi geçen tarihlerde sınav alanlarında bulunmadığı görevli müfettişlerimizce tespit edilmiştir. Bu tarihlerde sınav görevine gelmediğini ve sehven hesabına sınav ücreti yatırıldığını itiraf etmiştir. Bu durumda;
1) İlyas Can'ın hesabına sehven iki ay boyunca, peş peşe ve altı defa sınav ücretini kim ve neden yatırmıştır?
2) İlyas Can, 2 ay boyunca peş peşe ve altı defa hesabına sehven para yatırıldığını neden fark etmemiştir?
3) Sehven, bir olur iki olur ve hemen geri ödenir. Bu ödemeler iki ay içinde altı defa oluyor ve pey peşe oluyor ve soruşturma açılan tarihten sonra geri ödeniyor. Bu durum ne anlama geliyor. Soruşturma açılmasaydı bu paralar ödenecek miydi?
4) Sehven hesaba yatırılan ve çekilip harcanılan bu paralar, kaç ay sonra hatırlanarak geri ödeme yapılmıştır?
5) Görevde olmadığı halde, sehven hesabına para yatırılan sınavlarda, Şİl Sınav Sorumlusu olarak kim görev yapmaktadır?
6) Bu sınavlarda görevde olmadığını ve bu yüzden paraları iade ettiğini itiraf ettiğine göre, bu tarihlerde yapılan MTSK Direksiyon Sınavları İl Sınav Sorumlusu olmaksızın, usulsüz bir şekilde mi yapılmıştır? Yapıldıysa bu sınavların akibeti ne olacaktır?
7) Eğer olurlarda kenid adı var ise ki var, altı sınava izinsiz olarak katılmamasının bir cezai müeyyidesi yok mudur?"
MOBBİNG İDDİASI
Maarif Müfettişleri Başkanı İsmail Çoban, ek ifade tutanağında kendisinin mobbing tabi tutulduğunu da şu sözlerle iddia etti:
"Maarif Müfettişleri Başkanı olarak şahsıma ve teftişe mobbing uyguladığı herkesçe bilinen bir gerçektir. Önceki ifademde, mobbing uygulandığını birçok örnek olayla ve belgeyle anlatmıştım. İlave olarak, şu uygulaması bile mobbing uygulandığını ispata yeterli olacaktır diye düşünüyorum. MTSK Direksiyon Sınavları yönergesine göre,. Maarif Müfettişleri Başkanı, İl Sınav Sorumlusu Yardımcısı olarak görevlendirilir. Ve tüm sınav alanlarının denetiminden sorumludur. Ve şu saatte gelip, bu saatte gidileceğine ve şu noktada bulunacağına dair bir hüküm yoktur. Ama İl Müdürü tarafından zaman zaman görev verilmediği gibi, görev verildiğinde de görev alanımızı bir ilçe ile sınırlamakta ve şu saatte geldi gibi tutanaklar düzenlenmektedir. İl Müdürü İlyas Can'ın Maarif Müfettişleri Başkanı olarak şahsıma ve teftişe karşı planlı bir şekilde yürüttüğü mobbing uygulamasının detaylı bir şekilde araştırılmasını ve gereğinin yapılmasını istiyorum. Çünkü teftiş yıpratılmakta ve işlevsiz hale getirilmeye çalışılmaktadır."
"NEŞTER"
(KRAL 71 ARAŞTIRDI)