Hastalık, etkeni taşıyan sivrisineğin ısırmasından sonra geçen 10-15 günlük kuluçka döneminde ortaya çıkmaktadır. Sıtmaya son vermek için yapılan çabalara küresel dikkat çekmek, hastalıktan kaynaklanan acı ve ölümleri azaltmaya yönelik eylemleri teşvik etmek için her yıl 25 Nisan günü Dünya Sıtma Günü olarak kabul edilmiştir.
Sıtma, geçmişte ülkemizde de yaygın olarak görülen bir hastalık iken yürütülen çalışmalar sonucunda yurt içi kaynaklardan bulaşma sona erdirilmiştir. 2010’dan itibaren ülkemizde sıtma eradike edilmiş ve artık yerli sıtma vakası görülmez olmuştur. Günümüzde tespit edilen vakalar yurtdışı kaynaklıdır. Ancak ülkemizin sıtma parazitini taşıyan sivrisineklerin yaşam alanı olması, iklim krizi ile artan hava sıcaklığı ve nüfus hareketleri nedeniyle hastalığın yayılma ihtimali bulunmaktadır.
Sıtma; Afrika, Orta ve Güney Amerika, Asya, Doğu Avrupa, Güney ve Batı Pasifik bölgesinde, geniş alanlarda görülmektedir. Sıtma hastalığı için riskli bölgelere seyahat edilecekse; sivrisinek ısırıklarına karşı böcek kovucular, uzun kollu giyecekler, uzun pantolonlar, ilaçlı cibinlik kullanılmalı, sivri sineklerden arındırılmış mekanda uyunmalıdır. Bu önlemlere ek olarak sıtma koruyucu ilaç kullanılmalıdır. İlaçlara sıtma görülen bölgeye seyahat etmeden önce başlanmalı, seyahat esnasında ve seyahat sonrasında devam edilmelidir.
Seyahat dönüşü özellikle titreme ile yükselen ateş ortaya çıkması durumunda bir sağlık kuruluşuna başvurularak seyahat edilen yer hakkında hekime bilgi verilmelidir. Sıtma tedavisinde kullanılan ilaçlar Bakanlığımız tarafından temin edilmektedir. Sıtma, acil tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Sıtmadan şüphelenilen veya sıtma belirtileri olan vatandaşlarımız en kısa sürede bir sağlık merkezine başvurmalıdır.
İL SAĞLIK MÜDÜRÜ
MURAT AĞIRTAŞ