NİSAN AYI BAHARIN VE SAĞLIĞIN MÜJDECİSİ:

NİSAN AYI BAHARIN VE SAĞLIĞIN MÜJDECİSİ:

Dünya Sağlık Teşkilatı tarafından sağlıklı yaşamın korunmasında ve hastalıkların önlenmesinde aşılamanın önemi ve farkında lığını arttırmak için her yıl Nisan ayının son haftası Aşı Haftası olarak kutlanmaktadır.

Ülkemizde 1981 yılından itibaren Genişletilmiş Bağışıklama Programı yürütülmektedir.  Bu kapsamında; Boğmaca, Difteri, Tetanos, Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak, Tüberküloz, Çocuk Felci, Hepatit B, Haemophilus İnfluenzae Tip B, Konjuge Pnömokok, Hepatit A ve Suçiçeği aşısı tüm bebeklerimize ücretsiz olarak sağlık kuruluşlarında uygulanmaktadır. Aşılama kapsayıcılık hızlarının gittikçe yükselmesine bağlı olarak aşı ile korunulabilir hastalıkların hastalık ve ölüm hızlarında belirgin düşüşler sağlanmıştır. Bağışıklama ile Difteri, Tetanos, Boğmaca, Grip ve Kızamık gibi hastalıklardan her yıl yaklaşık 3 milyon ölüm önlenmektedir.  

Vahşi çocuk felci virüsü nedeniyle ortaya çıkan çocuk felci vakaları 1988 yılında 350 bin iken 2021 yılında 6 vakaya kadar düşmüş, %99’un üzerinde azalma sağlanmıştır. Teknolojideki gelişmelerle sağlanan sağlık hizmetlerinde ve tedavilerdeki gelişme sayesinde ülkemizde 26 yıldır çocuk felci vakası tespit edilmemiştir. Ülkemizin de içinde bulunduğu Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi 21 Haziran 2002’de Polio’dan Arındırılmış Bölge Sertifikası almıştır. Kızamık aşılaması ile dünya çapında 2000-2018 yılları arasında kızamık ölümlerinde %73’lük bir düşüş sağlanmış ve 23,2 milyon çocuğun ölümü önlenmiştir.

Bu başarının devam ettirilmesi yüksek aşı kapsayıcılığının sağlanması ile mümkündür. Aşılama hizmetlerinde kısa sürelerle de olsa bir aksama olması duyarlı bireylerin birikimiyle birlikte aşı ile önlenebilir hastalıkların salgın yapma ihtimalini ortaya çıkarabileceğinden hizmetlerin devamlılığının sağlanması büyük önem taşımaktadır.

Genişletilmiş Bağışıklama Programı kapsamındaki aşılar Aile Sağlığı Merkezlerimizde ücretsiz olarak uygulanmaktadır. Ebeveynler çocuklarının aşılanma durumunu takip etmeli, aşı zamanı geldiğinde aile hekimleri, ilgili hemşirelerle iletişime geçerek aşı ve uygulama zamanı konusunda bilgi almalıdırlar. Ülkemizde yaşanabilecek salgınların insan bedeninde yaratabileceği tahribatın önlenmesinde çocuklarımız ve bizler için bir şans olan aşıları yaptırmanın vatandaşlarımızca benimsenmesi önemlidir.


Dr. Murat AĞIRTAŞ
Kırıkkale İl Sağlık Müdürü


"NEŞTER"
 



Anahtar Kelimeler: NİSAN BAHARIN SAĞLIĞIN MÜJDECİSİ:

Başlık

15.1°