Memur ve emekli ne kadar zam alacak? Haziran enflasyonu gelmeden rakamlar tek tek hesaplandı

Memur ve emekli ne kadar zam alacak? Haziran enflasyonu gelmeden rakamlar tek tek hesaplandı

Milyonlarca memur ve emekli maaşlarına yapılacak zamma kilitlenirken, oranlar temmuzun ilk haftasında netleşecek

haziran ayı enflasyon rakamlarıyla netleşecek. Merkez Bankası'nın Piyasa Katılımcı Anketi'ne göre haziran enflasyonunun yüzde 2,52 olması beklenirken, emekli ve memur maaşlarına yapılacak zam oranları da kök maaşlar üzerinden tek tek hesaplandı. İşte enflasyon tahminine göre konuşulan zam oranları ve yeni maaşlar.
Milyonlarca memur ve emeklinin merakla beklediği haziran ayı enflasyon rakamları 3 Temmuz'da saat 10.00'da Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanacak.

HAZİRAN TAHMİNİ ÜZERİNDEN RAKAMLAR TEK TEK HESAPLANDI
Emekli ve memur maaşlarına yapılacak zam oranını da belirleyecek olan haziran enflasyonu için tahminler ortaya çıkarken, Merkez Bankası'nın Piyasa Katılımcı Anketi'ne göre haziran ayında enflasyon yüzde 2,52 olacak.

 

ORAN KÖK MAAŞLARA UYGULANACAK
Bu tahmine göre 6 aylık enflasyon oranı yüzde 25,81'e yükselirken emeklinin zamlı maaşları da bu oranın kök maaşlara uygulanmasıyla ortaya çıkacak.

Piyasa Katılımcıları Anketi tahmini üzerinden hesaplandığında;

Kök maaşı 10 bin lira olan bir emeklinin maaşı 12 bin 581 lira olacak.
15 bin lira olan emekli maaşı 18 bin 871 lira olacak.
20 bin lira olan emekli maaşı 25 bin 162 liraya yükselecek.
MEMURUN ZAM ORANI NE KADAR OLACAK?
Memur ve memur emeklisinin de gözü maaşlarına yapılacak zam oranlarına kilitlenirken rakam toplu sözleşme zammı ve enflasyon farkının toplamı üzerinden hesaplanıyor. Memur ve memur emeklileri yılın ilk 6 ayında toplu sözleşme ile yüzde 15 zam almıştı. Toplu sözleşme gereği ilk 6 aydan doğacak enflasyon farkını da almaları gerekecek. Dolayısıyla 6 aylık enflasyonun yüzde 15'i aşan bölümü enflasyon farkı olarak maaşlara yansıyacak. Ayrıca memur ve memur emeklilerinin toplu sözleşmeden doğan ikinci 6 ay için yüzde 10'luk zam hakkı bulunuyor.

MEMUR MAAŞLARI KAÇ LİRA OLACAK?
Haziran enflasyonu Merkez Bankasının Piyasa Katılımcı Anketi'ne göre yüzde 2,52 olarak açıklanırsa memurun enflasyon farkı yüzde 9,4 olacak. Zam oranı ise yüzde 20,35 olarak gerçekleşecek. Bu senaryoda en düşük memur maaşı 39 bin 544 lira olacak. En düşük memur emekli maaşı ise 17 bin 739 liraya yükselecek.

     "NEŞTER"
GERÇEKLERİ BİZ YAZARIZ



Başlık

30.3°