KIRIKKALE İL SAĞLIK MÜDÜRÜ HATIRLATIYOR!

KIRIKKALE İL SAĞLIK MÜDÜRÜ HATIRLATIYOR!

Gözden beyne bilgi taşıyan optik sinire zarar veren bir grup göz hastalığı olup, geri döndürülemeyen körlük nedenlerinden biri olan glokom kronik bir hastalıktır.

İlaç, lazer tedavisi ve cerrahi müdahale ile tedavi edilebilir.
Glokom da erken muayene önemlidir, çünkü göze verdiği zarar geri döndürülemez. Birçok glokom tipi görüşe zarar verir ve zamanla körlüğe yol açabilir. Glokomun temel olarak dört tipi vardır. Açık-açılı glokom, en sık görülen glokom tipidir. Bu tip glokomda optik sinir hasar görerek yavaş yavaş görüş alanının kaybına yol açar. Kapalı-açılı glokom, en az görülenidir. Bu tip glokom kronik veya ağrılı bir basınçla ani olarak gelişebilir. Göz yaralanması veya üveitis gibi diğer göz hastalıklarının bir sonucu olarak gelişen sekonder glokom ile konjenital glokom da diğer glokom tipleridir.

 

Obezite, alkol ve sigara kullanımı, hipertansiyon ve diyabet, ailede bilinen öykü (genetik yatkınlık) ile ileri yaş da olası bir risk faktörüdür. Ülkemizde glokom vakalarının insidans ve prevelansı ile ilgili net rakamlara ulaşamamakla birlikte, son 3 yıllık dönemde Bakanlığımıza bağlı hastanelerde TİG veri tabanındaki bilgiler incelendiğinde; yaklaşık 45 bin yatan hastanın % 90’ının 40 yaşın üzerinde olduğu görülmüştür. Bu doğrultuda; glokomun neden olduğu görme kaybının geri dönüşü mümkün olmadığından ülkemizde 40 yaş üzerinde bulunan 27.4 milyon kişinin risk altında olduğu dikkate alınmalıdır.

 

Dolayısıyla, 40 yaşın üzerinde olan ve risk taşıyan kişilerin periyodik göz muayenelerini yaptırmaları tavsiye edilmektedir. Yapılan muayenede görme keskinliğinin belirlenmesi ve rutin göz kontrollerinin yanı sıra göz içi basıncının yani göz tansiyonunun ölçümü, göz içi sıvısının dışa boşaldığı kanalların yer aldığı bölgenin kontrolü ve göz sinirinin durumunun değerlendirilmesi büyük önem taşımaktadır.

"KIRIKKALE İL SAĞLIK MÜDÜRÜ MURAT AĞIRTAŞ"

HABER SATI ÇETİNER
    KRAL 71

 

 



Başlık

21.3°