KANAL İSTANBUL DEĞİL KONYA KOP YAPILMALI

KANAL İSTANBUL DEĞİL KONYA KOP YAPILMALI

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, “İç Anadolu bölgemiz yağış fakirliği çekiyor. Bu nedenle Dicle-Fırat havzasından bölgeye su getirilmesi gerekmektedir. Biz Kanal İstanbul değil, Kanal KOP projesi ve Kanal Konya bir an

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, TBMM’de devam eden bütçe görüşmelerinde Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ile Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı üzerinde söz aldı.
 
İÇ ANADOLUDA İLLER BOŞALIYOR

İYİ Partili Yokuş, “Konya Ovası Projesi çalışmaları 1985 yılında başlamış, ilk etapta Konya, Karaman, Niğde ve Aksaray illerini kapsamına almıştır. 2016 yılında çıkarılan bir bakanlar kurulu kararı ile Nevşehir, Yozgat, Kırıkkale ve Kırşehir illerimiz de KOP projesine dahil edilmiştir. KOP şu amaçla kuruldu; Bölgenin başta sulama ve temel altyapı ihtiyaçlarının karşılanmasını, ekonomik kalkınma ve sosyal gelişmenin hızlandırılmasını hedefleyen çok sektörlü, sürdürülebilir, ve insan odaklı entegre bir bölgesel kalkınma projesi olarak kuruldu. KOP, bölgesindeki 8 vilayetimizin il sınırları toplamı 95 bin 580 kilometrekaredir. Ve ülkemiz topraklarının yüzde 12’sini oluşturmaktadır. 2002 yılında KOP kapsamındaki 8 vilayetimizin nüfusu 4 milyon 86 bin iken, 2020 yılında nüfus 4 milyon 535 bine çıkmış, toplam artış yüzde 11 olmuştur. Aynı dönemde ülkemizin nüfusu yüzde 29 oranında artmıştır. Eğer bu 8 vilayetimiz Türkiye ortalaması kadar artmış olsaydı 8 vilayetimizin toplam nüfusu 5 milyon 290 bin kişi olacaktı. 8 vilayetimizde 755 bin kişi daha yaşayacaktı. İç Anadolu Bölgemizdeki vilayetlerimiz boşalıyor. Acaba niye boşalıyor? Çünkü İktidarımız 19 yıl boyunca bu bölgeyi ihmal etmiştir. Sanayi olsaydı, altyapı yatırımları olsaydı, Tarıma ve Besiciliğe hak ettiği destek verilseydi en önemlisi bölgenin yeterince suyu olsaydı 755 bin kişi bu bölgeden göç etmezdi” dedi.

YERALTI SULARININ KULLANILMASI NEDENİYLE KONYA OBRUKLAR OLUŞUYOR
KOP bölgesindeki 8 ilin her yıl su ihtiyacının 5 milyar metreküpünü kuyulardan temin ettiğine dikkat çeken Yokuş, “Sadece Konya’da her yıl 3 milyar metreküp su yeraltından temin ediliyor. Bu nedenle Konya Ovası göçüyor. Her yıl obruklar katlanarak artıyor. Konya’mızın Karapınar, Cihanbeyli, Kulu, Yunak ve Çeldik şeridi maalesef çölleşiyor. Bilindiği gibi İç Anadolu bölgemiz yağış fakirliği çekiyor. Bu nedenle Dicle-Fırat havzasından bölgeye su getirilmesi gerekmektedir. Biz Kanal İstanbul değil, Kanal KOP projesi diyoruz, Kanal Konya diyoruz. 2021 yılında KOP’a ayrılan bütçe 130 milyon TL idi. Şu anda ise 148 milyon TL. değil 148 milyon, 5 milyar bütçe ayırsanız da bu bölgenin sorunlarını çözemezsiniz. Zaten 8 vilayete 148 milyon TL ayırmak KOP’un amacına nasıl hizmet eder bunu çok iyi görüyorsunuz. Çünkü iktidarın böyle bir derdi yok. KOP bölgesindeki 8 vilayetimizde göçlerin durdurulması için ısrarla diyoruz ki Dicle-Fırat havzasından yılda en az bu bölgeye 10 milyar metreküp su getirilmelidir. Böyle bir proje, Kanal İstanbul Projesinin dörtte bir maliyetiyle yapılabilir. Kanal İstanbul bir avuç rantçıyı ihya edecek ama Kanal KOP Türk tarımını ve hayvancılığını ihya edecektir. Bölgede yaşan 4 buçuk milyon insanımızı mutlu edecektir, göçleri önleyecektir. Buradan Konya, Aksaray, Niğde, Nevşehir, Kırşehir, Yozgat ve Kırıkkale milletvekillerine çağrıda bulunuyorum. Geliniz, elbirliği ile KOP bölgesine ihtiyacı olan suyun getirilmesi için çaba sarf edelim. Kanal KOP’ta ısrar edelim ve bu bölgemizin, 4 buçuk milyon insanımızın yüzünü güldürelim” ifadelerini kullandı.

"EDİTÖR MELİKE AL"


(KRAL 71 ADINA)
 



Anahtar Kelimeler: KANAL İSTANBUL DEĞİL KONYA YAPILMALI

Başlık

3.6°