SAĞLIK

SAĞLIK Haberleri

DÜNYA EMZİRME GÜNÜ.

DÜNYA EMZİRME GÜNÜ.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve UNICEF Katkılarıyla 1-7 Ağustos tarihleri tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de “Dünya Emzirme Günü” olarak kabul edilmekte ve çeşitli faaliyetler düzenlenmektedir.

Anne sütü ile beslenme bebeğin en doğal hakkıdır. Bebeğinize en iyi armağan anne sütüdür. Bebeğin vücut ve ruh sağlığı için en uygun besin annenin kendi sütüdür. Her canlı gibi insanlara da yavrusunu doğumdan sonra emzirmelidir. Emzirme doğumdan sonra ilk yarım saat içinde başlanmalıdır. Emzirmeye ne kadar erken başlanır ise süt üretimi o kadar çok ve uzun süreli olmaktadır.  Sütün bol ve uzun süre gelebilmesi için sık sık ve bebek her istediğinde emzirilmelidir. Gece emzirmeleri mutlaka yapılmalıdır.

 

Bebekler ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmeli, 6 aylık olunca ek gıdalara başlanmalı, emzirmeyi ise 2 yıl veya daha uzun süre devam edilmelidir. Anne sütü bebeklerin ilk 6 ay boyunca beslenmesi için en ideal besindir. Hiçbir yiyecek ve içecek anne sütünden üstün değildir. Lüzumsuz yere başlanan ek gıdalar nedeni ile bebekler kısa sürede anne sütünü bırakırlar. Anne sütü bebekleri enfeksiyonlara karşı korur. Anne sütü ile beslenen bebeklerde alerjik hastalıklar, zatürre, ishal daha az görülür. Anne sütü bebeğin ilk aşısıdır. Anne sütü kolay sindirilir. Her zaman ve her yerde kullanıma hazırdır. Temiz ve uygun ısıdadır.

 

Uygun emzirme için anne en rahat pozisyonu seçmelidir. Bebeğin başı ve vücudu tam alarak anneye dönük olmalıdır. Emzirirken bebeğin ağız içerisine hem meme başı, hem meme başının çevresindeki koyu renkli kısım tamamen girmelidir, sadece meme ucunun emilmesi ile yeterli süt bebeğin ağzına gelmediği gibi, zamanla meme ucunda ağrı ve çatlaklar oluşur. Her emzirmede her iki meme birlikte kullanılmalıdır. Emzirmeye daima bir önceki emzirmede bırakılan memeden başlanmalıdır. Meme temizliğinde sadece anne sütü kullanılmalıdır. Anne dengeli beslenmeli, fırsat buldukça uyumaya ve dinlenmeye çalışmalıdır. Annenin günlük sıvı alımı artırılmalıdır.

 

İlimizde Anne Sütü ve Emzirme Danışmanlığı eğitimleri müdürlüğümüz personelleri tarafından yürütülmekte olup güncel bilgiler doğrultusunda sahada uygulanabilirlikleri denetlenmektedir. 2014 yılında ilimiz Altın Bebek Dostu İl unvanını almıştır. Müdürlüğümüz Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar ve Kanser Kontrol Şubesine bağlı Çocuk, Ergen, Kadın ve Üreme Sağlığı Birimi personelleri tarafından emzirmenin önemine dikkat çekmek amacı ile hastanelerimize ve Toplum Sağlığı Merkezlerine başvuran vatandaşlarımıza; anne sütü ve emzirmenin önemi, emzirmede yaşanan sorunlarla nasıl baş edileceği gibi çeşitli konularda ücretsiz danışmanlık hizmeti verilmektedir.

Ciddi bir halk sağlığı problemi olarak dünyada önemini korumakta olan hepatite dikkat çekmek amacıyla 28 Temmuz “Dünya Hepatit Günü” olarak belirlenmiştir.

 

Hepatit, en basit anlamıyla karaciğer iltihabıdır ve pek çok nedene bağlı olarak oluşabilir. Hepatit (A, B, C, D ve E) olmak üzere farklı virüs tipleri bulunmaktadır. Bunlardan hepatit B, C ve D kronik karaciğer hastalıklarına yol açmaktadır. Hepatit A virüsü hastalık etkeni taşıyan su ve besinlerle salgınlara yol açabilen, kötü hijyenik koşullardan dolayı kolaylıkla bulaşabilen bir hastalıktır. Çocukluk çağlarında hafif belirtilerle geçirilen Hepatit A enfeksiyonu, ileri yaşlarda daha ağır seyretmekte ve şiddetli karaciğer hastalığı ile ölümlere yol açabilmektedir. Hepatit B ve Hepatit C virüsleri ise uzun vadede kronik karaciğer hastalığı, siroz veya karaciğer kanserine yol açabildiği için ayrıca bir öneme sahiptir.

 

Hepatit B ve Hepatit C nasıl bulaşır?

- Kontrol edilmemiş kan ve kan ürünlerinin nakilleriyle,

- Sterilize edilmemiş cerrahi malzemelerin kullanıldığı tıbbi ya da diş müdahaleleriyle,

- Kullanılmış enjektör kullanımıyla,

- Ortak tıraş bıçağı, diş fırçası gibi eşyaların kullanımıyla,

-Sterilize edilmemiş araçlarla dövme, akupunktur ya da vücut takılarının uygulanmasıyla,

- Hepatit B ve C taşıyıcılarının aile içi temasıyla,

- Anneden bebeğe doğumda ve sonrasında,

 

Hepatit B virüsünden korunmanın en etkili yolu aşılanmaktır. Hepatit C virüsüne karşı aşı henüz bulunmamış olunsa da tedavisi mümkündür. Hepatit D virüsü (HDV), Hepatit B virus (HBV) enfeksiyonu olan kişilerde hastalığa yol açar. HBV’nin yokluğunda enfeksiyon yapamaz. Fakat hafif seyreden HBV enfeksiyonunu daha ağır ve hızlı seyreden bir hastalığa dönüştürebilir. HDV kan ve kan ürünleri temasıyla, kas içi veya damar içi enjeksiyonlarla, deri ve mukoza yoluyla bulaşabilir. Hepatit E virüsü (HEV) dışkının bulaştığı yiyecek, içecekler ve kirli ellerle virüsün ağızdan alınması ile bulaşır.

 

Genellikle kirli sularla yayılır, ancak, pişmemiş veya az pişmiş hayvansal ürünlerin yenilmesiyle de (domuz, yaban domuzu, geyik gibi enfekte hayvanların ürünleriyle, çiğ veya az pişmiş deniz ürünleriyle) bulaşabilir. Hijyenik şartların kötü olduğu ülkelerde Hepatit E taşıyıcılık oranı yüksektir. Hepatit E virüsünün spesifik bir tedavisi bulunmamaktadır ancak hastanın yakınmalarını hafifletmek için çeşitli tedaviler uygulanabilir. Hastalığı önlemek için bir aşı ve ilaç yoktur.

 


"NEŞTER"

 



Anahtar Kelimeler: DÜNYA EMZİRME .

Başlık

8.9°