CUMHURİYETİN KURULUŞUNDA DEVLET BEKASINDA ÖNE ÇIKANLAR?

CUMHURİYETİN KURULUŞUNDA DEVLET BEKASINDA ÖNE ÇIKANLAR?

Atatürk, türk tarihi içinde essiz bir kisidir; Türk Bağımsızlık Savaşı'nın önderi, laik ve demokratik Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu,

Türk çagdaşlaşma hareketinin lideridir. Askerligi, devlet adamlıgı, devrimciliği yanında düşünce bakımından da seçkin bir fikir adamıdır.
Atatürk'ü yaşamı, üstün kişiligi, eseri ve düşünceleriyle tanıtma amacıyla hazırlanan bu kitap, dört bölüm halinde düzenlenmistir. Birinci bölümde Büyük Önder'in yasamı ve üstün kişiligi anlatılmıs, ikinci bölümde doğumundan ölümüne kadar Atatürk günlügü sunulmuş, üçüncü bölümde Atatürkçülük (Atatürkçü Düşünce Sistemi), Atatürk ilke ve devrimleri tanıtılmıs, dördüncü bölümde ise Atatürk'ün çesitli konularda fikir ve düşüncelerine yer verilmistir.


İSMET PAŞA İLE ATATÜRK ARASINDA BAZI FARKLILIKLAR

Kemal Atatürk muhteşem fikirleri olan biriydi ancak yöntem konusunda yetersizdi. Bu fikirleri yöneten kişi ise İnönü’ydü. 

Gerek din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması, kadınların peçeden kurtulması, Arap alfabesinden Latin alfabesine geçilmesi, yabancı sermaye olmadan demiryolu sistemi kurulması, bütün kamu yapılarının radikal bir şekilde yenilenmesi, gerekse Ankara’da yeni bir başkent oluşması konusunda, İnönü gerekli sistemi kurmuştur. 

Yine de, İnönü bağımsız bir fikir adamıydı ve halen daha belirsiz olan bir konuya ilişkin olarak 1937 yılında Kemal Atatürk’le tüm bağını kesmek konusunda tereddüt etmemişti.

İnönü Cumhurbaşkanlığından istifa etmişti ve iki devlet adamı Kemal Atatürk ölüm döşeğine düşene kadar konuşmadı. 

Buna rağmen, Kemal Atatürk İnönü’nün iki oğlu ve kızının eğitim ihtiyaçlarının karşılanması yönünde bir vasiyet bırakmıştı ve Büyük Millet Meclisi, İnönü’yü Atatürk’ün mirasçısı olarak seçtiğinde Atatürk’ün dileğini yerine getirdiğine inanıyordu.

Üçüncü olarak ise, Türkler cumhurbaşkanlarını bir zamanlar 1923 yılında Lozan’da Lord Curzon’a üstünlük sağlamış ve Adolf Hitler’i de köşeye sıkıştırabilecek sert ve yetenekli bir devlet başkanı olarak tanır. Joseph Stalin’in şu sözleri sarf ettiği belirtilir:

“Rusya’nın dışında tavsiyesine saygı duyduğum tek kişi İnönü’dür”."


"NEŞTER"


KRAL 71
 



Başlık

15.1°