BAKAN BİLGİN: "MEVCUT YASAMIZDA OLAN HAKLAR DEVAM EDECEK"

BAKAN BİLGİN:

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, emeklilikte yaşa takılanlarda son duruma ilişkin Habertürk televizyonunda konuştu. Bakan Bilgin yaptığı açıklamada “Mevcut yasamızda olan haklar devam edecek” dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 8 Eylül 1999’dan önce işe girmeyenlerin ne kadar borçlanırsa borçlansın EYT’den yararlanamayacağını EYT’nin bu tarihten önce işe başlamayı zorunlu kıldığını vurguladı.

EYT’de yaş sınırı konusunda henüz karar verilmediğini söyleyen Bilgin, çalışmanın 26 Aralık’ta Cumhurbaşkanı’na sunulacağını belirterek, en geç ocak ayında Meclis’e geleceğini ifade etti.

Bakan Bilgin, şunları kaydetti: “En çok sorulan soru, ‘Prim gün sayım şu kadar eksik, bunu borçlanabilir miyim? 8 Eylül 1999’dan önce işe girmemişsen ne kadar borçlanırsan borçlan olmaz. Mevcut yasamızda olan askerliktir, doğumdur bu gibi haklar devam edecek. Bir başka konu, yurt dışında çalışanların durumu. Yurt dışında kurumlarımıza olağanüstü müracaat edenler var, kuyruklar oluşmuş. Orada da benzer kafa karışıklıkları var. Onlar da ‘Hemen gidip prim gün sayılarımızı tamamlayalım, emekli olalım’ diye kuyruklar oluşturuyor. Onlarda da aynı şeyler geçerli. EYT, 8 Eylül 1999 öncesi işe başlamayı zorunlu kılıyor. Dünyanın neresinde olursanız olun. Bu, ‘Evet’ ya da ‘Hayır’ diye yanıt verilecek bir konu değil. Bütün bu çalışma bittikten sonra, toplam tabloyu gördükten sonra onu değerlendireceğiz. Yaş sınırı konusunda henüz karar verilmedi. Bu aya kadar yaklaşık sayı, 1 milyon 900 bin kişi. Ocak ayında 2 milyon civarında veya biraz geçer. Prim günü sayısı ve hizmet yılı süresi şartlarına uyanların sayısı bu. Eğer hiçbir yaş sınırı olmazsa bunlar kapsama giriyor. EYT düzenlemesi çıktıktan sonra süreç içinde faydalanabilecek toplam kişi sayısı ise 5 milyon 700 bin civarında. Bu hafta çalışmayı bitirmeye çalışıyoruz. Tahmin ediyorum, bu ay sonuna kadar Meclis’e götürürüz. Bitirebilirsek bu ay içinde, bitiremezsek ocakta. Sayın Cumhurbaşkanımıza 26 Aralık’ta son durumu arz edeceğim. En geç ocak ayında Meclis’e intikal ettirdiğimiz zaman Meclis’in kararlaştırma sürecine bağlı olarak tamamlanır.” ifadelerini kullandı.


         "NEŞTER"
İLKEMİZ GERÇEKLERİ GAZMAKTIR.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Başlık

29.4°