KAYSERİ BU İDDİAYI KONUŞUYOR.

KAYSERİ  BU  İDDİAYI KONUŞUYOR.

Milliyetçi Hareket Partisi Kayseri İl Başkanı Baki Ersoy, Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Mehmet Özhaseki'nin Kayseri ve Civarı Elektrik T.A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinden 10 Şubat 2015 tarihinde istifa etmemesi nedeniyle 7 Haziran'da

Ersoy, Milletvekili Seçimi Kanunu'nun 18. Maddesi gereğince sendikaların ortaklıkları bulunan şirketlerde yönetim ve denetim kurulu üyelerinin 10 Şubat'a kadar istifalarının zorunlu olduğunu, Özhaseki'nin de TES-İŞ Sendikası'nın ortağı olan KCTEAŞ? TAN istifa etmemesi nedeniyle kanunen aday olamayacağını söyledi.

Ersoy, KCTEAŞ'ın kamu tüzel kişiliği konumunda olduğunu, Yüksek Seçim Kurulu'nun verdiği bir kararla da kamu tüzel kişiliği yöneticilerinin de milletvekili adayı olabilmek için görevlerinden istifa etmesini zorunlu kıldığını, "Özhaseki bu nedenle de KCTEAŞ yönetiminden istifa etmekte zorunluydu, etmediği için aday olamaz" dedi.

 

"SENDİKA ORTAKLIĞI BULUNAN ŞİRKETTEN

İSTİFASI KANUNEN BİR ZORUNLULUK"

Ersoy, MHP İl Binası'nda yaptığı basın açıklamasında şunları kaydetti:

"Bildiğiniz gibi AKP Kayseri Milletvekili aday adayı Büyükşehir eski Belediye Başkanı ve Kayseri Civarı Elektrik Şirketi Yönetim Kurulu eski Başkanı olan Mehmet Özhaseki, kanunda da açık olduğu üzere görevinden 10 Şubatta istifa etmesi gerekiyordu.

Ancak 30 Mart'ta yapılan genel kurula kadar görevinde kaldı, görevine devam etti. Bizim edindiğimiz bilgilere göre sendikalar bu tarz bünyenin ortak yapısı bünyesinde varsa ki Ticaret Odası kayıtlarında var; 10 Şubat'ta kendisinin aday olabilmesi için ki, Milletvekili Seçimi Kanunu'nun 18. Maddesi'nde açıkça yazıyor:  Kamu görevlileri, Subaylar Astsubaylar, siyasi partilerin il ve ilçe yönetim kurulu başkanları, belediye Meclis Üyeleri, İl genel meclis üyeleri, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile sendikalar, kamu bankaları ile üst birliklerin ve bunların üst kuruluşlarının katıldıkları teşebbüs veya ortaklıkların yönetim ve denetim kurullarında görev alanlar genel ve ara seçimlerin başlangıcından 1 ay önce seçimin yenilenmesine karar verilmesi halinde yenileme kararını  ilanından başlayarak 7 gün içinde görevlerinden ayrılma isteğinde bulunmadıkça adaylık koyamaz ve aday gösterilemezler. Dolayısıyla kanunen Mehmet Özhaseki?nin adaylığı bize göre söz konusu değildir. Hukuk birimimiz çalışıyor. Aday olması halinde her türlü itirazımızı yapacağız. Kayseri Büyükşehir Belediyesi ortak, Büyükşehir Eğitim Faaliyetleri, Aktif Grup Holding AŞ. ortak TES-İŞ Sendikası ortak. Dolasıyla herhangi bir sendikanın ortak olduğu bir yönetim kurulundan istifa etmediği için adaylığı söz konusu olamaz. 30 Marta kadar o kadar uyarı yaptık işgal etme dedik. Ama 30 Marta kadar kaldı aday olamaz, olursa da her türlü itirazımızı yapacağız." 

 

"ELİMİZDE YSK'NIN emsal KARARI DA VAR

ÖZHASEKİ İSTİFA ETMEK ZORUNDAYDI"

Kayseri gündemini sarsan açıklamalarıyla ilgili haber merkezimizin sorularını cevaplandıran MHP İl Başkanı Baki Ersoy, Özhaseki'nin kanunen aday olamayacağına ilişkin ellerindeki tek verinin Milletvekili Seçimi Kanunu'nun 18. Maddesi olmadığını, ellerinde emsal teşkil edebilecek bir Yüksek Seçim Kurulu Kararı bulunduğunu da söyledi.

Ersoy şunları anlattı:

"Kayseri ve Civarı Elektrik T.A.Ş. sıradan bir şirket değil, kamu tüzel kişiliği konumunda bir şirkettir. Kamu tüzel kişiliği nedir? Kanunla ya da kanunun açıkça verdiği bir yetkiye dayanarak kurulan, üstün ve ayrı­calıklı yetkilerle donatılmış, malları, gelirleri ve per­soneli ayrı bir statüye tabi tutulmuş kuruluşlardır.

KCTEAŞ 18 Ağustos 1926 tarih ve 4022 sayılı Bakanlar Kurulu Kararnamesine istinaden 11.10 1926 tarihinde imzalanan İmtiyaz Sözleşmesi ile Kayseri ve Civarı Elektrik Türk Anonim Şirketi olarak kurulmuştur. Yani kanunun açıkça verdiği bir yetkiye dayanarak kurulmuştur. Olay bu kadar nettir.

Yüksek Seçim Kurulu'nun 16 Ocak 2015 tarih ve 39 sayılı Mevlana Kalkınma Ajansı ile ilgili kararına baktığınızda göreceksiniz ki, kamu tüzel kişiliği bulunan kuruluşların yöneticileri de "yaptıkları hizmet bakımından işçi niteliği taşımayan diğer kamu görevlileri" arasında sayılmamalarının gerekmesi nedeniyle milletvekili adayı olabilmek için görevden çekilmek zorundadır. Bunu ben söylemiyorum Yüksek Seçim Kurulu söylüyor.

YSK'nın bu kararı emsal alındığında da görülecektir ki, Özhaseki milletvekili adayı olabilmek için KCTEAŞ'ta ki görevinden istifa etmek zorundaydı."

M H P İl Başkanı Ersoy, Özhaseki'nin kanunen aday olamayacağı ile ilgili mücadelelerinin 7 Nisan'da listeye girse bile listeler kesinleşene kadar devam edecek olan süre çerçevesinde 21 Nisan'a kadar da devam edeceğini sözlerine ekledi.

 

AKP'DEN MHP'YE

ALAKASIZ CEVAP

 

 

MHP KAYSERİDEN ÇOK ÜMİTLİ

MHP İl Başkanı'nın Kayseri gündemini sarsan iddialarına Adalet ve Kalkınma Partisi İl Başkanı Hüseyin Cahit Özden yazılı açıklama ile cevap verdi ancak Özden'in cevabı Ersoy'un iddiasından alakasız bir cevap oldu.

Adalet ve Kalkınma Partisi İl Başkanı Hüseyin Cahit Özden yazılı bir açıklama yaparak şu görüşlere yer verdi:

"Sayın Özhaseki, kanunen tespit edilen şartlar çerçevesinde 10 Şubat günü Büyükşehir Belediye Başkanlığından istifa ederek aday adaylığını tüm kamuoyuna açıklamıştır. Sayın Özhaseki'nin yasal olarak istifa etmesi gereken görevi Belediye Başkanlığı göreviydi. Sayın Özhaseki'nin Kayseri ve Civarı Elektrik Türk Anonim Şirketi?ndeki bulunuşu ise kurum adına olmayıp, gerçek kişi olarak o görevde bulunmaktadır. Yani Söz konusu şirkette yönetim kurulu üyesi ya da başkanı olabilmek için Büyükşehir belediyesi başkanı ya da çalışanı olmak gibi yasal bir gereklilik bulunmamaktadır. Sayın Özhaseki 11.03.2014 tarihinde yapılan şirket kurulunda verilen bir önerge ile gerçek kişi olarak yönetim kurulu üyeliğine seçilmek üzere teklif edilmiş ve seçilmiştir. Bu seçilme Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile doğrudan irtibatlı olmadığı ve kurumu temsilen seçilmediği için, Başkanlıktan istifa ederken, Başkanlık nedeniyle bulunduğu diğer makamlardan da istifa etmeli, şeklindeki bir ifadenin kapsamına girmemektedir."

ERSOY'UN İDDİASI BAŞKA

ÖZDEN'İN CEVABI BAŞKA

MHP İl Başkanı Ersoy, iddiasında sendika ortaklığı bulunan şirketlerdeki tüm yöneticilerin Milletvekili Kanunu'nun 18. maddesi gereğince istifa etmesi gerektiğini ve kamu tüzel kişisi olan KCTEAŞ'ın yöneticilerinden milletvekili olacak kişilerin istifa etmesi gerektiğini gündeme getirdi.

Yani Ersoy, belediyeyi temsil etsin etmesin, gerçek kişiyi temsil etsin etmesin KCTEAŞ yönetiminde bulunan birinin milletvekili adayı olmak için istifa etmesi gerektiğinden söz ederken Özden ise Özhaseki'nin gerçek kişi olarak yönetimde yer aldığını açıklamış oldu.

Bu konuda KCTEAŞ'ın 22.09.2012 tarihli Özhaseki'nin belediyeyi temsilen değil gerçek kişi olarak yönetim kurulu başkanlığına seçildiği ve 11.03.2014 tarihli Cem Bozalı ile Hüseyin Beyhan tarafından Özhaseki'nin yönetime önerildiği belgeler de Özden tarafından basına gönderildi.

 

 



Başlık

15.1°