Tarım
Tarım HaberleriÜRETİCİ ÇELTİK VERİMİNDEN MEMNUN
Türkiye'nin önemli çeltik üretimi yapılan illerinden Kırıkkale'de çiftçiler, bu yılki ürün veriminden memnun. Böyle giderse Sulakyurt ilçesi ikinci bir terme olacak.
Sulakyurt ilçesine bağlı Yeşilli köyünde yaklaşık 4 bin dekarlık alanda çeltik eken çiftçiler, yaklaşık 4 bin ton ürün elde etmeyi planlıyor. Bölgede beklenen rekolte ve ürün verimi çiftçiyi sevindiriyor.
İl Tarım ve Orman Müdürü Sırrı Yılmaz, kentte 306 bin hektar ekilebilir alan bulunduğunu ve bunun yüzde 65-70'inde hububat tarımı yapıldığını söyledi.
Çeltiğin yasal izinle üretilen birkaç üründen birisi olduğunu ve İlçe Çeltik Komisyonları marifetiyle üretim izni verildiğini anlatan Yılmaz, şu bilgileri verdi:
"Türkiye şartlarında hatırı sayılır çeltik üretimi yapan illerden biriyiz. Sulakyurt ilçesinde yaklaşık 4 bin dekarlık alanda çeltik üretimi yapılıyor, Dekara verimimiz Türkiye ortalamasının üzerinde. Normal şartlarda dekara yaklaşık 820 kilogram verim alınırken, ilimizde dekarda 900-1000 kilogram çeltik elde edilmektedir. Çeltik üretimi Sulakyurt ilçesinde önemli gelir kaynaklarından biri. Bundan sonra bu alanla ilgili planlarımız var. Çiftçilerimizin iyi tarım uygulamaları kapsamında bir uygulaması yok. Bu yıldan sonra çiftçimizin iyi tarım uygulamaları kapsamında çeltik üretmelerini sağlayacağız. İlçede çeşit olarak Osmancık-97 tohum çeşidi ekimi ve üretimi yapılmakta. Tüketici tarafından da tercih edilen bir pirinç çeşidi. Eylül ayının sonu çeltik hasadına başlanacak."
Yılmaz, çeltik üretiminin ülke ekonomisine önemli katkı sağladığına işaret ederek, şöyle devam etti:
"Çeltik, toplumumuzda tüketilen en temel besin maddelerinden biri. Yine çeltik, suyun içerisinde yetişen nadir ürünlerden biri. Türkiye'de kendimize yetebilecek kadar üretimimiz var. Ancak bir kısım tüketicinin damak zevki ve seçiciliğinden kaynaklı dışarıdan da ithal edilen bir miktar pirinç var. Pirinç tüketiminin yüzde 80'lik civarını kendimiz karşılıyoruz. Çeltik tohumu itibarıyla Türkiye'de çok iyi durumdayız. Trakya Araştırma Enstitüsünde 20'nin üzerinde kendi ürettiğimiz yerli çeşidimiz var."
Bölgede çeltik üretimi yapan Yunus Ekmen de üretim ve verimden memnun olduklarını belirti.
Sırrı YILMAZ
İl Tarım ve Orman Müdürü
KRAL 71 (GERÇEKLERİ YAZAR)
Başlık
-
BU AĞACI BEN DİKTİM 56 YAŞIN DA KIRIKKALE NİN YAŞLI AĞAÇLARINDAN SAYILIR -
Bakanlık, zehirlenme tehlikesi içeren 4 çay markasını ifşa etti Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından açıklanan taklit ve tağşiş ürünler listesine ürünlerinde gıda boyası tespit edilen 4 çay markası eklendi. -
ŞEKER FABRİKALARI ÖZELLEŞTİRİLDİ PANCAR EKEN ÇİFTÇİ ŞAŞKIN! kotalar daralmasına rağmen Yozgat havalesinde çiftci ektiğine ekeceğine bin pişman gibi görünüyor. -
DEDEDEN TORUNA İNTİKAL EDEN TARIM ALETLERİ! Zamanında bunlar çalışırken karnımız tok sırtımız pek idi hilesi hurdası yoktu her şey doğaldı. -
KARPUZ'UN SON NEFESİ. Bu yıl pek karpuz yiyen olmadı oldu ise De dilim dilim yediler. -
KIRIKKALE TARIM İL MÜDÜRÜ KÖYLÜLERLE İÇ İÇE. tarımda hergün bir yeni proje ile etkinliğini gösteriyor. köylülerin gözünün içi gülüyor sevinçlerinden ne yapacaklarını bilemiyorlar. -
Kırıkkale İl Tarım ve Orman Müdüründen Basın Notu: Yeni Destekleme Modeli Tarım ve Orman Bakanlığımızca hazırlanan, tarımsal üretimin sürdürülebilirliği ve gıda arz güvenliğinin sağlanması adına, 2025-2027 yıllarını kapsayan yeni bir destekleme modelini hayata geçirmiş bulunuyoruz. Bu model, tarımsal ür -
Değerli basın mensupları; yarın yapılacak olan Vali Bey'in de katılacağı Hasat Şenliğine teşriflerinizi bekleriz. Atatürk Kültür Merkezi önünden 9:00-9:20 arası servis kaldırılacaktır.
11.4°
