Tarım
Tarım HaberleriKırıkkale tarım il müdürü köylüyü ve çiftçiyi uyardı Anız Yakma! Geleceğini (KORU)
Anız, toprak içinde kalan bitki kökü, nadasa bırakılmaksızın ekilen tarla, mısır sapı, biçilmeden toprakta kalan saplar, tarla sınırındaki otlar, biçilen ekinin tarlada kalan sapına verilen addır.
Hububat hasadından sonra, kısa sürede toprak, hazırlığını tamamlamak, toprak işlemede kolaylık sağlamak, hastalık ve zararlılarla, mücadele edilmesi, yabancı ot kontrolü, bitki artıklarını en ucuz maliyetle, ortadan kaldırmak, hasat sonrası artıkların ekonomik bir değer taşımadığı düşünceleri ile, çoğu zaman bir alışkanlık haline geldiği için yasak olduğu halde, anız yakma olaylarıyla karşılaşılmaktadır.
Anızın yakılması orman yangınları, telefon ve enerji iletim hatlarının yanması, sis oluşumu nedeniyle çeşitli trafik kazalarına yol açması, hasat edilmemiş komşu tarlalara yangın sıçraması, yakın köylerdeki hayvan barınaklarının ve yerleşim birimlerinin yanması gibi birçok riskleri ortaya çıkarmaktadır. Anız yakma sonucunda çıkan yangınlar, her yıl milyarlarca liralık maddi zararlara neden olmaktadır.
Anız yakmanın zararları sadece bunlarla sınırlı değildir. Anız yakmanın sayısız zararlarından bazıları şunlardır:
1- Anız yangınları toprak içerisindeki faydalı canlıların ve topraktaki organik maddenin yanarak yok olmasına neden olur. Toprak organik maddesi yok edildiğinden, toprak verimliliği azalır, canlılarının beslenme ortamı yok edilir.
2- Anız yakılan toprakta bitkilere yarayışlı besin maddeleri azalmakta ve zamanla toprağın verimliliği düşmektedir. Verimli tarım topraklarımız zamanla verimsiz çorak topraklar haline gelmektedir.
3- Anız yakılması su ve rüzgâr erozyonunu artırmakta, bu nedenle toprağın en değerli üst katmanları rüzgâr ve su ile taşınarak yok olmaktadır.
4- Anız yakma sonucunda doğal denge bozularak zararlı böcekler ve hastalıklar çoğalmaktadır.
5- Anız yangınları biyolojik mücadelede büyük önem taşıyan, süne zararlısının yumurtalarına kendi yumurtalarını bırakarak doğal bir biyolojik mücadele ile bize yardımcı olan faydalı böcek ile birçok faydalı böcek de tarla sınırlarında, yol kenarlarında, akarsu boylarında çalılıklarda yaşama olanağı bulmaktadır. Anız yangınları sonucu bu çalılık ve ağaççıkların yanması ile biyolojik mücadelede çok faydalı olan bu canlıların; yaprak bitleriyle beslenen uğur böceği ve fare yiyen yılanlar gibi birçok faydalı canlı da zarar görmektedir.
2872 Sayılı Çevre Kanunu kapsamında, anız yakanlara idari para cezası verilmektedir. Ayrıca anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskun mahallerde işlenmesi durumunda ise bu ceza beş kat arttırılmaktadır.
Ürününüz Bol, Kazancınız Bereketli Olsun!
Sırrı YILMAZ
İl Müdürü
KRAL 71 (GERÇEKLERİ YAZAR)
Başlık
-
BU AĞACI BEN DİKTİM 56 YAŞIN DA KIRIKKALE NİN YAŞLI AĞAÇLARINDAN SAYILIR -
Bakanlık, zehirlenme tehlikesi içeren 4 çay markasını ifşa etti Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından açıklanan taklit ve tağşiş ürünler listesine ürünlerinde gıda boyası tespit edilen 4 çay markası eklendi. -
ŞEKER FABRİKALARI ÖZELLEŞTİRİLDİ PANCAR EKEN ÇİFTÇİ ŞAŞKIN! kotalar daralmasına rağmen Yozgat havalesinde çiftci ektiğine ekeceğine bin pişman gibi görünüyor. -
DEDEDEN TORUNA İNTİKAL EDEN TARIM ALETLERİ! Zamanında bunlar çalışırken karnımız tok sırtımız pek idi hilesi hurdası yoktu her şey doğaldı. -
KARPUZ'UN SON NEFESİ. Bu yıl pek karpuz yiyen olmadı oldu ise De dilim dilim yediler. -
KIRIKKALE TARIM İL MÜDÜRÜ KÖYLÜLERLE İÇ İÇE. tarımda hergün bir yeni proje ile etkinliğini gösteriyor. köylülerin gözünün içi gülüyor sevinçlerinden ne yapacaklarını bilemiyorlar. -
Kırıkkale İl Tarım ve Orman Müdüründen Basın Notu: Yeni Destekleme Modeli Tarım ve Orman Bakanlığımızca hazırlanan, tarımsal üretimin sürdürülebilirliği ve gıda arz güvenliğinin sağlanması adına, 2025-2027 yıllarını kapsayan yeni bir destekleme modelini hayata geçirmiş bulunuyoruz. Bu model, tarımsal ür -
Değerli basın mensupları; yarın yapılacak olan Vali Bey'in de katılacağı Hasat Şenliğine teşriflerinizi bekleriz. Atatürk Kültür Merkezi önünden 9:00-9:20 arası servis kaldırılacaktır.
11.4°
