KIRIKKALE İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRÜ SIRRI YILMAZ ÇİFTÇİYE SESLENDİ SÜNE FELAKET, EL BİRLİĞİ İLE MÜCADELE EDELİM!

KIRIKKALE İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRÜ SIRRI YILMAZ ÇİFTÇİYE SESLENDİ SÜNE FELAKET, EL BİRLİĞİ İLE MÜCADELE EDELİM!

Kırıkkale İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sırrı Yılmaz diyor ki;? Süne zararlısı; Ülkemizde hububatın en büyük düşmanı konumundadır. Her yıl binlerce dekar alanda, verim düşüklüğüne ve buğday kalitesinde düşüşe sebep olmaktadır. Çiftçimizin alın ter

Mücadele alanlarını tespit etmiş ve parazitoidler ( süne düşmanı böcekler ) vasıtası ile mücadele etmeye başlamıştır. Ancak, buğdayın kalitesini ve verimini düşürerek mahsulün ancak yemlik buğday olabilmesine sebep olan, bu zararlı ile mücadele ancak ilimiz genelinde top yekun bir mücadele ile tam anlamını bulabilir. Tüm çiftçi kardeşlerime sesleniyorum; SÜNE ZARARLISI BİR AFETTİR, EMEĞİNİZİ SÜNEYE SÖMÜRTMEYİN, GELİN EL BİRLİĞİ İLE MÜCADELE EDELİM! ? Bu yılı ilimizde süne ile mücadele de seferberlik yılı olarak değerlendirdiklerini de dile getiren Yılmaz, tüm çiftçilerimizi duyarlı olmaya ve gereken mücadeleye destek olmaya davet etti. Sözlerine ? BU YIL İLİMİZDEN YEMLİK BUĞDAY ÇIKMASIN, EMEĞİMİZ ZAYİ'İ OLMASIN? diyerek devam eden Yılmaz, bütün çiftçilerimizi süne ile mücadeleye destek olmaya davet etti. Süne zararının oluşumu hakkında da bilgi veren Yılmaz, Süne zararlısının kış aylarını yüksek noktalardaki kışlaklarında geçirdiğini, Nisan-Mayıs aylarında ısınan havalar ile hububat ekili alanlara göç ettiklerini belirtti. Bu dönemde tahıl saplarının öz suyunu içmek suretiyle zarar vermeye başlayan sünenin ilerleyen dönemlerde yumurtlayarak çoğaldığını, bir dişi sünenin yaklaşık 80 adet kadar yumurta bırakabileceğini dile getirdi. Ayrıca bu yumurtalardan çıkan süne zararlılarının gelişimlerini tamamladıktan sonra olgun başaklardan öz suyu emerek en büyük zararı verdiklerini, olgunlaşma evresindeki başakta protein miktarı düşüşüne ve ağırlık kaybına sebep olduğunu söyledi. Bu konu ile ilgili Toprak Mahsulleri Ofisi ile ortak görüşmeler yapıldığını da belirten Yılmaz; mücadele kapsamında sahada yapılan çalışmalara bizzat katılarak konuyu yakından takip ettiğini söyledi. İl Müdürü Sırrı Yılmaz son olarak, 2018 yılında süne ile mücadele amacı ile ilimizde 30.000 adet parazitoidin doğaya salınımını da yaptıklarını belirterek çiftçimizin de mücadeleye desteğini beklediklerini vurguladı. Sırrı YILMAZ İl Müdürü Haber kaynağı, Turgay Şimşek KRAL 71 (GERÇEKLERİ YAZAR)

Başlık

35.3°