Ticaret İl Müdürlüğü makam odasında yapılan Esnaf Oda Başkanları toplantısına Ticaret İl müdürü Seyfettin ÇETİNER, KESOB Başkanı Süleyman KÖSTEKLİ, Bakkallar Bayiler ve Büfeciler Oda Başkanı Adem Yurttan, Servis Araçları ve Nakliyeciler Oda Başkanı Bahset Yerli kaya, Kahveciler ve Kıraathaneciler Odası Başkanı Adnan Çatal ok,,Lokantacılar ve Pastacılar Oda Başkanı Yurt alan ER OĞLU, Sebzeciler Oda Başkanı Orhan İBA, Oto Sanatkarlar ve Demirciler Oda Başkanı Murat PEHLİVANLI, Berberler ve Kuaförler Oda Başkanı Murat Birdal, Kırıkkale esnaf ve sanatkarlar karma oda başkanı Koksal Tonga, Kasaplar ve Celepler Oda Başkanı Gazi Karafilik, Keskin Esnaf ve sanatkarlar Oda Başkanı Duran KURNAZ ve Odaların genel sekreterleri, sicil müdürü katılım sağladı.
ODA BAŞKANLARIYLA TOPLANTI YAPILDI
Toplantıda Ticaret İl Müdürü Seyfettin ÇETİNER Esnaf ve Sanatkâr'la ilgili şube kurduklarını, tüm oda başkalarını ziyaret ederek yerinde sorunlarını dinlediklerini ifade etti. Esnaf ve Sanatkarların mevzuatıyla ilgili bilgilendirme çalışmaları yaptıklarını, bu çalışmalara devam edileceğini ve önümüzdeki aylarda esnaf ve sanatkarlarla ilgili büyük bir toplantının yapılacağını söyledi.
Kırıkkale Esnaf Sanatkarlar Oda Başkanı Süleyman Köstekli yaptığı konuşmada Kırıkkale'nin İş -Kur Yönetiminde ve Konfederasyonda temsil edildiğini, her zaman odaların, esnafın yanında olduğunu, Ticaret İl Müdürlüğü ile ortak yeni projeler geliştireceklerini bunun için çalıştıklarını ifade etti.
Tüm oda başkanları tek tek kendilerini tanıtarak söz aldılar. Genel Müdür Necmettin Erkan sorunlarını ilettiler. Genel Müdür Necmettin Erkan sorunlarını not ederek ilgileneceğini meselelere çözüm bulacağını söyledi.
BAKANLIK ESNAF SANATKAR BULUŞMASI
Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdürü hemşiremiz Necmettin ERKAN yaptığı konuşma da Kırıkkaleyi yakından tanıdığını, liseyi burada okuduğunu, akrabalarının bulunduğunu, bu il için her ne yapılacaksa, hangi proje üretilecekse bunlara destek olmanın, omuz vermenin kendi görevi olduğunu, Önümüzdeki aylarda Bakanlık olarak Valilikle birlikte Kırıkkale de Esnaf ve Sanatkarların sorunlarını masaya yatıran büyük bir toplantı planladıklarını, tüm paydaşları bir masada toplayarak toplantı yapacaklarını ifade etti.
FAİZSİZ KREDİ DESTEĞİ
Sözlerine devam eden Genel Müdür Necmettin ERKAN;
?2000?li yılların başlarında esnaf ve sanatkarlar filli olarak %47 faizle kredi kullanırken, artık bir yıldan kısa vadeli kredilerde sadece yıllık %4, bir yıldan uzun vadeli kredilerde ise yıllık %5 faizle kredi kullanmaktadır. 5 bin TL olan kredi üst limitleri de 150 bin TL?ye çıkartılmıştır. Esnaf ve sanatkarlar; makine, donanım ve demirbaş alımları, iş yeri modernizasyonu veya ham madde ve döner sermaye ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla 30.000 TL?ye kadar %100 faiz indirimli kredi kullanma imkanı getirilmiştir. Ustalık belgesine sahip girişimci esnaflarımız ile kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerde faaliyet gösteren esnaf ve sanatkarlarımız da 0 faizli kredi kullanma imkanına sahiptirler. Kaybolmaya Yüz Tutan Meslek Kollarında faaliyet gösteren ve ?Esnaf Vergi Muafiyet Belgesi? sahibi esnaf ve sanatkârlarımız da sıfır faizli kredi kullanabilmektedirler.2016 yılı sonunda esnaf ve sanatkarların da dâhil olduğu 15 binin üzerinde KOBİ?ye faizsiz kredi desteği verildi. 2017 yılı başında ise gelen yoğun taleplerin neticesinde 2,5 Milyar TL'lik bütçe ile 460 Bin KOBİ?ye faizsiz kredi imkanı sağlanmıştır.? dedi.
Ahilik kültürünün yaşatılmasına yönelik çalışmalarımız da titizlikle yürütülmektedir.
Ahilik Haftası Kutlamaları Yönetmeliğinde yaptığımız değişikliklerle, ahilik kültürü çalışmalarının gerek yurt içinde gerekse yurt dışında daha etkin yürütülmesine ilişkin düzenlemeleri hayata geçirdik. Bu kapsamda, ahilik kültürünü tanıtmak, yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak üzere Ahilik Haftası Kutlamalarını, Kırşehir merkez olmak üzere tüm yurtta geniş katılımlı etkinliklerle gerçekleştiriyoruz.
Ahiliği gelecek nesillere aktarmak ve kalıcı bir eser meydana getirmek amacıyla; her yönüyle Ahiliği kuşatan ve başvuru kaynağı niteliği taşıyan 2 cilt ve 1380 maddeden oluşan bir ?Ahilik Ansiklopedisi? hazırlanmış ve ilim dünyasına sunulmuştur.
Ahi Evran-ı Veli Hazretlerinin türbesinin bulunduğu Ahi Evran Camiyi ve alanında yapılacak olan Ahi Evran Külliyesi projesi devam etmektedir. Girişimlerimiz neticesinde; TOBB, TESK ve TESKOMB ile Belediye arasında iki protokol imzalanmıştır. Toplamda, TOBB 17 milyon TL, TESK 6 milyon TL ve TELESKOB ise 9 milyon TL olmak üzere proje için toplam 32 milyon TL bütçe tahsis edilmiştir.
Çıraklık eğitim kolaylaştırıldı
Mesleki Eğitim Sistemini iyileştirmeye yönelik düzenleme yapıldı. Çıraklık eğitimi örgün eğitimden sayıldı. Çıraklara ve kalfalara yönelik birçok iyileştirmeler yapıldı.
İlk kez Ahilik Sandığı kuruldu
Esnaf ve sanatkarlara yönelik işsizlik sigortasına benzer bir mekanizma olan Ahilik Sandığı kurulmuştur. Bu sayede, esnaf ve sanatkarların finansal açıdan zor zamanlarında asgari giderlerini karşılamasına ve sağlık hizmetlerinden faydalanmasına imkan tanınmıştır.
ODA GENEL SEKRETERLERİNE EĞİTİM
Kırıkkale İl Ticaret Müdürlüğü toplantı salonunda Kırıkkale Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğine bağlı oda başkanları ve genel sekreterlerinin katılımı ile toplantı düzenledi.
Bakanlık Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdürlüğünde görevli Gümrük ve Ticaret Uzmanı Aslı KILIÇ tarafından İl Müdürlüğü toplantı salonunda esnaf odalarının personeline ve genel sekreterlerine 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu ve görev sorumluluklarıyla ilgili sunum yapıldı.
Eğitimin açılış konuşmasını Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdürü Necmettin Erkan yaptı. Genel Müdür Erkan konuşmasında Bakanlığın esnaf ve sanatkârlar'a yönelik icraatlarından bahsetti.
Esnaf ülkemizin gücüdür
Genel Müdür Erkan, ?Sayıları 1,7 Milyona ulaşan Esnaflarımız ve Sanatkarlarımız, emeği ve alın teri ile bu ülkenin harcıdır. Üretim ve istihdama katkısıyla ülkemizin gücüdür. Esnaf-sanatkarlar küçük sermayeleri ile küçük ölçekte iş imkanı oluşturan ve gerekli maliyeti üstlenen meslek sahipleridir. İş yerin de hem işveren, hem de işçi gibi çalışan esnaf ve sanatkarlar temel ekonomik aktörlerdir? dedi.
Genel Müdür Erkan: ?Esnaflarımız Ülkemizdeki tüm işletmelerin %65?ini temsil etmektedirler. Esnaflarımız; toplam istihdamın %73?ünü, maaş ve ücretlerin %54,1?ini, yatırımın %55?ini ve ihracatın %55?sini gerçekleştirmişlerdir. Sadece bu sayılar bile esnafımızın ve sanatkarımızın ülke ekonomisindeki gücünün ve öneminin ne denli yüksek olduğunu göstermektedir? dedi.
Genel Müdür Erkan, bu kesimin küreselleşmeden kaynaklanan yüksek rekabete uyum sağlayamama, sermaye yetersizliği, gelenekçi ticaret modelleri, proje üretememe, tüketici tercihlerine cevap verememe, işbirliği ve kümelenme kültürünün eksikliği gibi sorunlarla karşı karşıya kaldıklarını belirtti.
ESNAF VE SANATKARLARA DESTEK
Esnaf ve sanatkar, kesiminin, korunması, geliştirilmesi ve desteklenmesinin, aynı zamanda sanayi, ve ticaret sektörünün de desteklenmesi anlamını taşıdığını, Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdürlüğü olarak, esnaf ve sanatkarlarımızın sorunlarını her daim nabızlarını tutmak suretiyle takip ettiklerini belirten Genel Müdür Erkan, son yıllarda esnaf ve sanatkarlarla ilgili yapılan düzenlemelerden bahsederek Esnaf ve sanatkarlar lehine vergi mevzuatında değişiklikler yapıldığını söyledi.
Bunlardan bazıları şunlardır.
Esnaf muaflığı kapsamındaki meslek kolları için, ?Vergiden muaf esnaf belgesi? uygulaması getirilmiştir.
Basit usulde vergiye tabi esnaf ve sanatkarın kazançlarının 8 bin liralık kısmı vergi istisnasına tabidir.
Ulaştırma sektöründeki esnaflara ÖTV istisnası sağlanmıştır.
Genç Girişimcilerin, üç vergilendirme dönemi boyunca 75.000 Türk lirasına kadar olan kısmı gelir vergisinden istisna tutuldu.
Kesbi Başkanı Süleyman KÖSTEKLİ, Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdürü Necmettin ERKAN ve Esnaf ve Sanatkar Oda Başkanlarına ve Genel sekreterlerine öğle yemeği verdi. Yemek sonrasında resim çekilerek program sona erdi.
KRAL 71 (GERÇEKLERİ YAZAR)