Mikrobiyal Gübre İle Bakla gil Tohumlarını Aşılamanın Verime ve Dane Kapsamına Etkilerinin Çiftçilerimize Benimsetilmesi Çalışmaları Devam Ediyor.

Mikrobiyal Gübre İle Bakla gil Tohumlarını Aşılamanın Verime ve Dane Kapsamına Etkilerinin Çiftçilerimize Benimsetilmesi Çalışmaları Devam Ediyor.

Kırıkkale tarım İl Müdürlüğünün ve Toprak, Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsü ile 2015-2016-2017 yılları arasında planlanan gösteri çalışmaları devam etmektedir.

Planlanan gösteri çalışmaları kapsamında bu yıl Kırıkkale Keskin ilçemize bağlı Seyfili köyü çiftçilerinden Şugayib Kandemir?in tarlasında; I-Mikrobiyolog gübreli, II-Kimyasal gübreli, III-Gübresiz (kontrol) olmak üzere 3 dekarlık alanda, nohut bitkisi aşılanarak, ekimi yapılmıştır. Toprakta biyolojik azot tespitini gerçekleştiren mikroorganizmalar ya toprakta serbest yaşayarak ya da herhangi bir bakla gille ortak yaşayarak havadaki azotu tespit ederler ve bitkiye verirler. Tespit ettikleri azot miktarının fazlalığı ve tanınma kolaylıkları bakımından, bakla gil bitkileriyle ortak yaşayan mikroorganizmalar ülkemizde oldukça yoğundur. Bakla gil bitkileri havadaki azotu kendi başlarına kullanmazlar. Azotun tespiti ortak yaşama sonucu baklagillerin köklerinde oluşan, nodozite adı verilen yumrucuklar içinde yaşayan mikroorganizmalar sayesinde gerçekleşir. Bu yüzden havadaki serbest azottan yararlanmak için bakla gil bitkileri ekilirken, bu canlıların toprakta bulunması, eğer yoksa tohumların bu canlılar ile hazırlanan mikrobiyolog gübre veya nodozite bakteri kültürü dediğimiz maddeler ile kaplanması gerekir ki bu işleme aşılama denir. Son yıllarda mikroorganizmaların kimyasal gübre ve pesti sitlerin oluşturduğu problemleri çözmede alternatif olmaları nedeni ile tarımda kullanılmaları oldukça yaygınlaşmıştır. Günümüzde toprak verimliliğini arttıran ve bitki gelişime katkıda bulunan çok çeşitli mikrobiyolog kültürler ve aşılama materyallerini piyasada ticari olarak bulunmakta olup, ülkemiz şartlarına uygun ve denenmiş ürünlerin tercih edilmesi çiftçilerimizin yararına olacaktır. Mikrobiyolog gübreler kimyasal gübrelere göre daha ucuz olduklarından girdi maliyeti azalacaktır. Bu hem çiftçinin kazancında hem de ülke ekonomisine katkı sağlamış olacaktır. (Türkiye'de kimyevi gübre ham maddesi yetersiz olduğundan üretimde kullanılan ham madde nin yüzde 90'a yakınının ithal edildiği, Türkiye'de yıllık gübre tüketiminin yaklaşık 5,5 milyon ton ve söz konusu miktarın parasal değerinin ise yaklaşık 3,5 milyar dolar olduğu dikkate alındığında mikrobiyal gübre kullanımının faydaları daha net anlaşılacaktır). Demonstrasyon projesinin ekimine; Enstitü Müdürlüğünden Dr. Derya Sürek, Aynur Dilsiz, Fikret Yıldırım, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdür Vekili Ali Demir, İl Proje sorumlusu Hacı Yılmaz er, İl Müdürlüğümüzden ve Enstitü Müdürlüğünden teknik elemanlar katılmışlardır. KRAL 71 GERÇEKLERİ YAZAR.. Gürsel DOĞAN il müdür V.

Başlık

3.6°