SULAKYURTTA 60 YIL SONRA ATAÜRK BÜSTÜ YAPILDI

SULAKYURTTA 60 YIL SONRA ATAÜRK BÜSTÜ YAPILDI

Kırıkkale nin çok eski ilçelerinden birisi olan ve tarihi çok eskiye dayanan Sulakyurt ilçesi 60 yıl sonra Atatürk büstüne kavuştu bugüne kadar birçok belediye başkanlığına ev sahipliği yapan Sulakyurt ilçesi 2014 yılında yapılan belediye seçimlerin kazan

Ve ilçede büyük bir eksikliği ortadan kaldırdıklarını belirten başkan bildik ilçemiz tarihi çok eskilere dayanan bir ilçe olmasına rağmen bugüne kadar burada görev yapmış hiçbir belediye başkanın aklına bile gelmemesi beni son derece üzdü bugün Kırıkkale nin diğer ilçelerinde Atatürk büstü bulunuyor ancak bizim Sulakyurt ilçesinde yoktu bende belediye başkanı olarak göreve gelir gelmez ilk işimi 60 yıllık bu ilçeye Atatürk Büstü yapılmasına karar verildi Sulakyurt ilçesine hayırlı uğurlu olsun dedi

 

SULAKYURT İLÇENİN TARİHİ VE COĞRAFİ YAPISI

 Sulakyurt İlçe 15. Yüzyılda Kalecik Nahiyesine bağlı köy olarak  ŞEY  ŞAMİ tarafından kurulmuş
Evliya Çelebi Seyahatnamesinde, Orada ilerde Şeyh Şamil köyüne geldik. Bu Çankırı toprağı Sivas Eyaleti arasında keskin için; Kalecik Nahiyesinde 200 evli mamur ve güzel bir köydür. Ama yine evleri toprağın içindedir." demiştir. Evliya Çelebi Şeyh Şamil için ise; Asıl adı Hamza'dır. Hamzavi Tarikatı ondan kalmıştır. Nice kerametleri görülmüştür.' Diyerek onu methetmiştir. Yaptığı camiyi ve türbesini uzun uzun anlatarak konuya şöyle başlamıştır. Bu tekkede akla şu beyit geldi; Hazreti Şeyh Şamili'yi gelip ziyaret eyledik; Çok şükür Hakka yine hüsn'i ibadet eyledik.İlçeni  Şeyh Şamil ismi kuruluşundan 1940 yılına kadar sürmüş olup, 1940 yılında Konur ismini alarak Bucak merkezi haline gelmiştir. İlçe27 Haziran 1957'de yayınlanan 9644 Sayılı ve 7033 Sayılı kanun ile Ankara'ya bağlı ilçe olmuştur. 1956 yılında Belediye kurulmuş ve 1960 yılında SULAKYURT adıyla Ankara İline bağlı İlçe merkezi olmuştur.
3578 Sayılı Yasa ile 1989 yılından itibaren ANKARA İlinden ayrılarak KIRIKKALE İline bağlanmıştır. Bölgemiz 1071 Malazgirt Zaferinden sonra Türk toprağı olmuştur. Fetihten sonra önceleri Karatekin Bey'in idaresinde kalan bölge; Danişment Oğulları Beyliğinin kontrolüne girmiş daha sonrada tamamen Anadolu Selçuklu Devleti'ne bağlanmıştır. Bu Devletin 1308'de yıkılmasından sonra İlhanlıların kontrolüne girmiştir. İlhanlılardan sonra Eretnaoğulları ve Kadı Burhaneddin'in idaresinde kalmıştır. Yıldırım Beyazıt tarafından Osmanlı topraklarına katılmıştır. 1402 Ankara Savaşı'ndan sonra kısa bir süre Timur'un kontrolüne girdiyse de Çelebi Sultan Mehmet zamanında yeniden Osmanlı toprağı olmuştur. Kara güney Dağının kuzey eteklerinde kurulu olan İlçemizin; yüzölçümü 741 Km. kare olup, denizden yüksekliği 830 metredir. İl Merkezine 52. Km, Ankara'ya ise 130 Km.  İlçemizin yıllık ortalama sıcaklığı 11 C. derecedir. Ortalama yağış miktarı ise 410 mm.dir. 
İlçe nüfusu 2560 olup, köyler dahil 19.505'dir.İlçe kara iklimi hakim olup, tabi bitki örtüsünü bozkırlar teşkil eder. Akarsuları Kızılırmak ve Sulakyurt Çayı?dır. İlçeye bağlı köylerimizin tamamına yakını asfaltlanmış olup, ulaşım rahatlıkla sağlanmaktadır.


KRAL 71

 



Başlık

29.7°