Engelli Öğrencilerimizin
Angell ödrencilerin talepleri doğrultusunda ve gelişmiş dünya uygulamalarından da yola çıkılarak yapılan bu çalışmada; dış ve iç mekanlarda hissedilebilir yüzeyler, engelli otoparkları, kabartma (brail) yönlendirme levhaları, tüm binalarda acil çağrı butonlarının olduğu engelli wc düzenlemeleri, engelli kaydırmaz bantlar, küpeştelerde kat uyaran kabartmalı uyarıcılar, kabartmalı (brail) kampüs vaziyet plan haritası, brail asansör kullanım talimatları, asansörlerde sesli uyarı sistemleri, akülü sandalye şarj istasyonu, rampalar, lift ve kaldıraçlar yer almaktadır. Özellikle lift ve kaldıraç uygulamaları ile tüm bina içlerinde kot farklılıklarından oluşan ulaşım sorunları tamamen ortadan kaldırıldı. Tekerlekli sandalyeli öğrenciler ve misafirler için bina içleri ulaşılabilir bir duruma getirildi. Böylece, engelli öğrencilerimiz dersliklerine, yemekhane ve kafeteryalara rahatlıkla ulaşabilecekler. Üniversite kampus girişine yerleştirilen kabartmalı vaziyet planı sayesinde ise görme engelli öğrenciler kampus içinde gidecekleri noktaları rahatlıkla tespit edebilecekler.
Ayrıca, ülkemizde ilklerden biri olan ve tüm engel gruplarına yönelik tasarlanan bina içi navigasyon yazılımı (bina içi sesli yönlendirme) Fen-Edebiyat Fakültesi binasında kullanılmaya başlandı. Akıllı cep telefonları ile kullanabilen bu sistem sayesinde engelli bireyler bina içinde gidecekleri noktaya kimsenin yardımı olmadan rahatlıkla ulaşabilecekler. Kampus dış alanında da kullanılan navigasyon yönlendirme sistemi, görme engelli bireyler için ulaşabilirliği sağlama konusunda büyük destek sağlıyor.
Her engelli türü için ayrı ayrı çalışılan projede işitme engelli bireyler için de toplantı salonlarında İndüksiyon Döngü Sistemi kuruldu. Bu sistem, ortamdaki gürültüleri ve diğer sesleri absorbe ederek işitme engelli bireyin manyetik dalgalarla sesi rahat bir şekilde duymalarını sağlamaktadır.
Bütün Öğrencilerimiz İçin Ortak ve Eşit Paylaşım Alanı
Rektörümüz Prof. Dr.
Ekrem Yıldız'ın tüm engelli bireylerin
eğitim ve öğretim haklarından her birey gibi rahatlıkla yararlanmaları,
erişebilir ve ulaşılabilir bir üniversite amacıyla kurmuş olduğu "Engelli
Öğrenci Birimi" koordinatörlüğünde yapılan çalışmalar kapsamında bütün
öğrencilerimiz için ortak ve eşit paylaşım alanları gözetilmekte. Rektör
Yardımcımız Prof. Dr. Osman Çağlayan başkanlığında ve Dr. Gamze Ebru Çiftçi
sorumluluğunda faaliyet gösteren Engelli Öğrenci Birimi, tüm engelli
bireylerin, öğrencilerin ve personelin taleplerini dikkatle değerlendirerek
ivedi olarak etkin çözümler üretmektedir. Büyük özenle
yürütülen bu çalışmalar engelli öğrencilerimiz ve ailelerinin memnuniyetini
artırmaktadır.bu eserin mucidi ünüvversitenin yapı işleri daire başkanı ERTUĞRUL ATEŞE AİT OLDU gelen bilgiler arasında.