CHP Lİ İLGEZDİ, SOKAK HAYVANLARININ HAKLARINI GÜNDEME TAŞIDI

CHP Lİ İLGEZDİ, SOKAK HAYVANLARININ HAKLARINI GÜNDEME TAŞIDI

Sokak hayvanlarına yönelikSosyal paylaşım siteleri üzerinden yayınlanan şiddet içerikli video ve fotoğrafların sayısındaki artış ve meydana gelen vakaların çözümsüz kalması hayvanların yaşam hakkına yönelik ihlalleri yeniden gündeme getirdi. CHP İstanbul

BARINAKLAR YETERSİZ

Çarpık kentleşme ile birlikte beton yığınları ve asfalt yollar arasına sıkışan sokak hayvanlarının barınma ve beslenme konusunda büyük güçlükler yaşadığını kaydeden İlgezdi, hayvan barınaklarının son derece sınırlı ve yetersiz kaldığını belirtti. Hayvanları Koruma Kanunu ve ilgili yönetmeliğe göre oluşturulan geçici bakımevlerinin fiziki ve teknik özeliklerinin, hayvanların ihtiyacını karşılamadığını söyleyen CHP?li İlgezdi, buralarda çalışan personelin ve yapılan tıbbi müdahalelerin de yeterli olmadığını kaydetti.

 

AV TURİZMİ

Ekolojik sistemin en az insanlar kadar önemli bir parçası olan hayvanların ?Av Turizmi? adı altında devlet eliyle ihaleye çıkartılarak öldürülmesinin kabul edilemez olduğunu vurgulayan Gamze Akkuş İlgezdi, alacak-verecek anlaşmazlıklarında evcil hayvanların ?mal? olarak kabul edilip haczedilmesine de tepki gösterdi. 

 

Hazırladığı önergesini 4 Ekim Dünya Hayvan Hakları Gününde TBMM?ye sunan CHP?li İlgezdi Hükumete şu soruları yöneltti:

 

1.  Ülkemizde son iki yıl içerisinde sahipsiz hayvan ısırılma ve tırmalanmasına bağlı olarak hastanelere başvurarak kuduz ve tetanos aşısı olan vatandaşlarımızın sayısı nedir? Kuduz vakalarında artış olduğu iddiaları doğru mudur? Kuduz vakalarının il ve ilçelere göre dağılımı nedir? Kuduz vakalarındaki artışın sebebi nedir?

2.  Ülkemizdeki büyükşehirlerde sokaklarda yaşayan kaç adet sahipsiz kedi ve köpek olduğu tahmin edilmektedir?

3.  Sahipsiz hayvanların yaşadığı sorunların ülkemizde uzun yıllardır çözülememesinin sebebinin ne olduğunu düşünüyorsunuz? Sokak hayvanlarının yaşadığı sorunların çözümü için bir yol haritası var mıdır? Var ise ne zamandan beri uygulanmaktadır ve ne ölçüde etkili olmuştur?

4.  İl ve İlçe belediyelerimizin kaçında geçici hayvan bakımevi bulunmaktadır? Bu sayının yeterli olduğunu düşünüyor musunuz? Düşünmüyorsanız bakımevi sayılarının çoğaltılması için ne gibi adımlar atılmıştır? Geçici bakım evi olmayan belediyelere hangi yaptırımlar uygulanmaktadır?

5.  Faal olan geçici bakım evlerinin ve barınakların asgari teknik hijyenik şartlarının yeterli olduğunu düşünüyor musunuz? Barınak standartları ile ilgili ayrıntılı bir yönetmelik var mıdır? Yoksa hazırlanması gerektiğini düşünüyor musunuz?

6.  Geçici hayvan bakımevlerine bağlı hayvan takip araçları ve yaralılar için kullanılan hayvan ambulansları bulunmakta mıdır? Varsa Türkiye genelindeki sayıları nedir? Araçların standartları ile ilgili ayrıntılı bir yönetmelik bulunmakta mıdır? Yoksa hazırlanması gerektiğini düşünüyor musunuz?

7.  Geçici hayvan bakımevlerinde çalışan işçi ve/veya personel hayvan sağlığı ve davranışları ile ilgili sertifikalı bir eğitim almakta mıdır? Öyle ise bu konuda sertifikalı kaç işçi ve/veya bulunmaktadır?

8.  Son iki yılda Geçici hayvan bakımevlerine kaç denetim yapılmıştır? Bu denetimler sonucunda hangi bakımevlerine ne gibi cezai işlemler uygulanmıştır?

9.  Belediyelerin bakımevlerinde çalışan Veteriner hekim, veteriner sağlık teknikeri ve işçi personelin zona hastalıklar ile ilgili 1. derecede riskli sınıfta çalıştığı doğru mudur? Bu konuda ne gibi tedbirlerin alınması düşünülmektedir? Bu alanda çalışanların özlük hakları ile ilgili bir düzenleme yapılması düşünülmekte midir?

 

 

 

 



Başlık

27°