"BU YÖNETMELİĞİ KABUL ETMİYORUZ"

Anadolu Sağlık Sen Genel Başkanı Necip Taşkın, Sağlık Bakanlığı ve bağlı sağlık teşkilatlarında çalışanlara

verilecek ek ödemenin usul ve esaslarını belirleyen Ek Ödeme Yönetmeliğinin tabip dışı diğer sağlık çalışanlarını memnun etmediğini söyledi.

Taşkın, 12.08.2022 tarih ve 31921 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Ek Ödeme Yönetmeliği ile sabit ek ödeme, taban ödeme ve teşvik ek ödemesi şeklinde ödemelerin çeşitlendirildiğini belirterek, özellikle taban ödemelerinde uzman tabip, tabip, diş tabibi vb. kadrolarda çalışanlara yapılan düzenlemeden memnun olduklarını söyleyerek şunları ifade etti:

“Öncelikle hekimlerimize yapılan düzenlemenin yerinde bir karar olduğunu ve desteklediğimizi belirtmek istiyoruz. Ancak tabip dışı çalışan personellere yine bir adaletsizlik yapıldığını da görüyoruz. Tabip dışı Sağlık Hizmetleri, Teknik Hizmetler, Genel İdari Hizmetler ve Yardımcı Hizmetler Sınıflarındaki kadrolarda çalışanlara cüzi oranlarda adeta “sus” payı verilmiştir. Bunun, sağlık teşkilatlarında çalışanları memnun etmediğini belirtmek zorundayım. Sağlık Bakanlığının %85’nden fazlasını oluşturan hekim dışı çalışan personellerin taban ödemelerinde bu derece adaletsiz ve hakkaniyet gözetilmeden yapılan düzenleme son derece vahimdir! Taban ücretleri, sağlık teşkilatlarında çalışan personellerin emeğini, alın terini, moral ve motivasyonunu sağlamaya, iş verimini artırmaya ve teşvik etmeye yeterli olmadığı gibi aksine olumsuz etkileri olacaktır. Dolayısıyla fayda yerine zarara neden olacağı kesin olan taban ek ödemenin hesaplanmasındaki usul ve esasların vakit kaybetmeden revize edilmesi gerekmektedir.

Teşvik ödemelerinin verilmesinde de endişeliyiz! Siyasi ve sendikal aidiyet duygusuyla bazı personellerin kayrılabileceği, hak etmeyenlerin teşvik ek ödemesinden yararlandırılacağı endişesini taşımaktayız. Bu nedenle teşvik ek ödemelerinin verilmesinde; birimlerde, tüm personelin memnuniyetini, adil ve hakkaniyetli teşviklendirmeyi sağlayacak ortak bir çalışma yürütülmelidir. Sağlık Bakanlığı Ek Ödeme Yönetmeliğinin hakkaniyet ve adalet ilkeleriyle bağdaşmadığını bir kez daha ifade etmek istiyorum. Kıt kanaat geçinmeye çalışan tabip dışı çalışan personellere bu yönetmelik kapsamında yapılacak ödemenin çalışma barışı açısından da olumsuz neticeler doğuracağı düşüncesindeyim. Bu nedenle revize edilmesi şart. ”

SAĞLIK BAKANLIĞI EK ÖDEME YÖNETMELİĞİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Ek ödeme, personele sağlık tesisine fiilen katkı sağladığı sürece verilebilecek.

Resmi tatil günleri, idari ve nöbet izinleri, yılda 7 günü geçmeyen kısa süreli hastalık rapor süreleri, hakem hastane tarafından onaylanan heyet rapor süreleri, yılda en fazla iki defa görevlendirme suretiyle kendi alanı ile ilgili yurt içi kongre, konferans, seminer ve sempozyum gibi etkinliklere katılan personelin bir yılda toplam 10 günü geçmeyen süreleri, görevi sırasında veya görevinden dolayı Bakanlıkça ilan edilmiş bulaşıcı ve salgın hastalığa yakalanan, kazaya, yaralanmaya veya saldırıya uğrayanların bu durumlarını sağlık raporuyla belgelendirmesi halinde kullandıkları hastalık izin süreleri, çalışılmış gün olarak kabul edilecek.

Tabiplerce gerçekleştirilen tıbbi işlemleri incelemek amacıyla her bir sağlık tesisinde inceleme heyeti oluşturulacak.

Koordinatör Başhekimliğe bağlı her bir hastane için Koordinatör Başhekim tarafından ayrı ayrı inceleme heyeti oluşturulabilecek.

İnceleme Heyeti, her ek ödeme dönemi için ilgili personelin hizmet etkinlik katsayılarının tespitine ilişkin tüm işlemleri yürütecek.

İnceleme Heyeti, tıbbi işlemlerle ilgili itiraz ve şikâyetleri inceleyerek karara bağlayacak. Tıbbi işlemlerde uygunsuzluk tespit edilmesi halinde, disiplin işlemi başlatılabilecek.

Başhekim, inceleme heyeti kararlarına istinaden ek ödemeye esas olacak işlemleri sonuçlandırarak kesin karara bağlayacak, gerektiğinde önceki ek ödeme dönemleri için de inceleme yaptırabilecek.

%20 Ek Puan Verilmesi

Personelin yaptığı işe ilişkin bilgi ve yeteneği, işini düzenli ve kaliteli yapabilme, bağımsız iş yapabilme ve inisiyatif kullanabilme, verilen işi organize edebilme becerisi, kendini geliştirme gayreti, amir ve çalışma arkadaşlarına karşı tutum ve davranışları, hizmet sunduğu kesime karşı tutum ve davranışları, birim tarafından yapılan işlerin geliştirilmesine katkısı, işin güçlüğü ve riski gibi faktörler dikkate alınarak, çalışan personel sayısının %5’ini geçmemek kaydıyla bağlı bulunduğu ilgili yöneticinin gerekçeli teklifinin yazılı olarak belgelenmesi ve başhekimin onayı ile belirlenen personele, o dönem için sağlık tesisi puan ortalamasının % 20’sine kadar ek puan verilebilir. Bu hüküm kapsamında belirlenen personele verilecek ek puan bir yıl içinde 6 ayı geçemez.

Ek Ödeme Kimlere Yapılacak?

Sağlık tesisleri arasında görevlendirilen personele, geçici görev yaptığı sağlık tesisinden ek ödeme yapılacak.

Bakanlık merkez teşkilatı ile Bakanlık bağlı kuruluşlarının merkez teşkilatı kadrolarında bulunan personelden sağlık tesislerine en az bir ay süreyle geçici görevle görevlendirilen personele, geçici olarak görev yaptığı sağlık tesisinin döner sermayesinden ek ödeme yapılacak.

Sağlık tesislerinden, Bakanlığın taşra teşkilatına görevlendirilen personele görevlendirildiği yerden ek ödeme yapılacak.

Bakanlığın taşra teşkilatında görev yapan personelin sağlık tesislerine görevlendirilmesi halinde personele, geçici olarak görev yaptığı sağlık tesisinden ek ödeme yapılacak.

Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü Personeline Ek Ödeme Yapılması

Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü merkez ve taşra teşkilatı kadrolarında bulunan personelden sağlık tesislerine görevlendirilenlere görevlendirildiği sağlık tesisinden ek ödeme yapılamayacak.

İhtiyaç Planlaması Yapılan Yerlere Re’sen Geçici Görevlendirilenlere Ek Ödeme Yapılması

Bakanlıkça oluşturulacak komisyon tarafından ihtiyaç planlaması yapılan yerlere resen geçici olarak görevlendirilen uzman tabip, uzman diş tabibi, tabip ve diş tabiplerine görevlendirildikleri sağlık tesisinden yapılacak ek ödemenin yanında, asıl kadrosunun bulunduğu sağlık tesisinden, sağlık tesisi puan ortalaması ve kendi hizmet alanı kadro unvan katsayısı esas alınarak ek ödeme yapılacka. Bu şekilde yapılan ek ödeme tutarı toplamı, mesai içi tavan ek ödeme tutarını geçemeyecek.

Sendika Yönetim Kurulu Üyeleri ve Temsilcilerine Ek Ödeme Yapılması

4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanununun 18 inci maddesi gereğince haftada bir gün izinli sayılan yönetim kurulu üyeleri ile aynı madde uyarınca haftada dört saat izinli sayılan ilçe temsilcilerinin izinli sayıldığı bu sürelerde sağlık tesisi puan ortalaması esas alınarak değerlendirilecek.

Bu Yönetmelik kapsamındaki personele yapılacak ek ödeme tutarı, tavan ek ödeme tutarını geçemeyecek.

Sözleşmeli Personele Ek Ödeme Yapılması

Sözleşmeli personele yapılacak ek ödemenin tutarı, aynı birimde aynı unvanlı kadroda çalışan ve hizmet yılı aynı olan emsali personel esas alınarak belirlenecek ve bunlara yapılabilecek ek ödeme hiçbir şekilde emsaline yapılabilecek tavan ek ödeme tutarını geçemeyecek.

Semt Polikliniklerinde Çalışanlara Ek Ödeme Yapılması

Semt poliklinikleri, bağlı oldukları sağlık tesisi ile birlikte değerlendirilecek. Eğitim Ve Araştırma Hastanelerine bağlı semt poliklinikleri ilgili kliniklerle ilişkilendirilecek ve personel, o klinikteki eşdeğer personel gibi değerlendirilecek.

Eğitim ve Araştırma Hastanelerinde Çalışanlara Ek Ödeme Yapılması

Eğitim Ve Araştırma Hastanelerinde biyokimya ve mikrobiyoloji laboratuvar hizmetlerini yürüten eğitim sorumlusu, eğitim görevlisi, başasistan ve uzman tabipler ile diğer personelin ham puanlarının hesaplanmasında, klinik hizmet puan ortalamaları yerine sağlık tesisi puan ortalamaları esas alınacak.

Eğitim Ve Araştırma Hastanelerinde; kliniklerde eğitim sorumlusu, eğitim görevlisi, başasistan ve uzman tabipler puanlandırılacak. Acil servis ve acil kliniklerde ise pratisyen tabipler de puanlandırılabilecek.

Zorunlu rotasyon eğitim süreleri dışındaki rotasyonlar ile ana dala bağlı yan dalda geçen eğitim süreleri başhekimin kararıyla ana dalda veya rotasyonda olduğu klinikten veya yan dal kliniğinden değerlendirilecek. Ana dal asistanlarının yan dal kliniğinde geçirdikleri eğitim sürelerinde aktif çalışma gün katsayısı, mesai içi klinik hizmet puanı ortalaması ve mesai içi sağlık tesisi puan ortalaması hesabında %50 olarak uygulanacak.

Özelleştirilen Kurumlardan Geçenler ve Bakanlıkça Devralınan Personele Ek Ödeme

Ek ödeme tutarı, özelleştirme kapsamında naklen tayin edilen personele, Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanunun 22 nci maddesi kapsamında ve 663 sayılı KHK kapsamında ödenen fark tazminatı hesabına dâhil edilecek. 5283 sayılı Kanun kapsamında Bakanlıkça devralınan personele ödenen ek ödeme tutarı da, fark tazminatı hesabına dâhil edilecek.

Mükemmeliyet Merkezi Olarak Tescillenen Birimlerde Çalışanlara Ek Ödeme Yapılması

Bakanlıkça sağlık tesisleri içinde mükemmeliyet merkezi olarak tescillenen birimlerde ilgili mevzuat çerçevesinde fiilen tam zamanlı görev yapan personelin mesai içi hizmet puanı hesaplanmasında kullanılan hizmet alanı kadro unvan katsayıları %50’ye kadar Bakanlıkça belirlenen oranlarda artırılabilecek.

(Mükemmeliyet Merkezi; liderlik, öncülük, en iyi uygulama, araştırma, geliştirme, destek ve/veya eğitim faaliyetleri sağlayan ekip, merkez ya da kuruluşa verilen addır)

Seyyar Hastanelerde Görevlendirilen Personele Ek Ödeme Yapılması

Afet ve acil durumlar ile Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından yürütülen operasyonlarda alınan sağlık tedbirleri kapsamında kurulan seyyar hastanelere görevlendirilen personele, görevlendirme öncesi aldığı aylık ek ödeme tutarları da gözetilerek kadrosunun bulunduğu sağlık tesisi puan ortalamasının iki katını geçmeyecek şekilde her personel için ayrı ayrı Bakanlıkça belirlenen oranda ve kendi hizmet alanı kadro unvan katsayısı esas alınarak ek ödeme yapılacak. Bu şekilde yapılan ek ödeme tutarı toplamı, mesai içi tavan ek ödeme tutarını geçemeyecek.

Bakanlık ve Bağlı Kuruluşlarına Atanan Eğitim Görevlileri ve Tabiplere Ek Ödeme Yapılması

Bakanlık ve bağlı kuruluşlarının kadro ve pozisyonlarına (döner sermaye dâhil) atanan ve 209 sayılı Kanunun 5 inci maddesi (altıncı fıkrası kapsamında ek ödeme alanlar hariç) gereğince döner sermaye gelirlerinden ek ödeme alan eğitim görevlilerine en yüksek Devlet memuru aylığının (ek gösterge dâhil) % 410’u, uzman tabip, tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olanlar ile uzman diş tabiplerine % 335’i, pratisyen tabip ve diş tabiplerine ise % 265’i oranında, herhangi bir katkıya bağlı olmaksızın merkezi yönetim bütçesinden ek ödeme yapılacak. Yapılan aylık ek ödeme tutarı, bu Yönetmelik kapsamında aynı aya ilişkin yapılacak temel ek ödeme tutarından mahsup edilecek.

Ek Ödemenin Mahsup Edilmesi

Personele her ay yapılacak ek ödeme net tutarı, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 9 uncu maddesi uyarınca kadro ve görev unvanı veya pozisyon unvanı itibarıyla belirlenmiş olan ek ödeme net tutarından az olamayacak. Bu şekilde merkezi yönetim bütçesinden yapılan ek ödeme tutarı, bu Yönetmelik kapsamında aynı aya ilişkin yapılacak temel ek ödeme tutarından mahsup edilecek.

Belirli Gün ve Saatler ve Belirli Vakalar İçin Görevlendirilen Personele Ek Ödeme Yapılması

Haftanın belirli gün veya saatlerinde veyahut belirli vakalar ve işler için görevlendirilen sağlık personelinin aktif çalışılan gün katsayısı, o dönem personelin görevlendirme süresince çalıştığı saatlerin toplamının, o dönem mesai saatleri toplamına bölünmesi suretiyle bulunacak. Çalışılan süre, vaka veya iş için sağlık tesisine geliş ve ayrılış saatleri Başhekimliklerce kayıt altına alınacak. Sağlık tesisi puan ortalamaları ve klinik hizmet puan ortalamaları hesaplamasında tıbbi işlemler puanı bulunan personelin puanları ve bu şekilde hesaplanan aktif çalışma gün katsayıları kullanılacak.

Normal Doğumu Teşvik İçin Teşvik Ek Ödeme Puanı Verilmesi

Kadın doğum uzmanları ve asistanları ile ebelere normal doğumu teşvik amacıyla, sağlık tesisi puan ortalamasına kadar normal doğum teşvik ek puanı verilebilecek.

Mesai Dışı Ödemeye Puan Verilmesi

Mesai dışı çalışmada resmî tatil günleri ve nöbet izninde olduğu günler hariç olmak üzere, ilgili personelin mesai dışı ödemeye esas puanı, aynı güne ait mesai içi puanı aşamayacak, aşan puanı mesai içi puanı olarak değerlendirilecek.

Bireysel Hedef Katsayısı

Bireysel hedef katsayısı hesaplanmayan tabipler ile tabip dışı personel için bireysel hedef katsayısı 1 olarak uygulanacak.

Personele yapılacak ek ödeme dağıtımı

Bakanlık bağış, faiz ve kira gelirleri dışındaki döner sermaye gelirleri, Sosyal Güvenlik Kurumundan elde edilen tüm kaynaklar ile diğer nakit kaynaklarını personele ek ödeme dağıtımında kullanabilecek. 209 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin ikinci fıkrasının altıncı cümlesi ile ek 3 üncü maddesi kapsamında yapılacak ödemeler dışında dağıtılacak ek ödemenin yıllık toplamı, dağıtımda kullanılabilecek toplam tutarın yüzde 50’sini aşamayacak.

Teşvik Ödeme, Sabit Ödeme ve Taban Ödeme

Teşvik ek ödemesi için ülke, bölge, hastane grupları ve hastane tahakkukları, verimlilik, hasta memnuniyeti, hizmeti elde etme maliyeti gibi faktörler dikkate alınarak,

Personele yapılacak ek ödeme, temel ek ödeme ile teşvik ek ödemesinden oluşur.

a) Temel ek ödeme, sabit ödeme ile taban ödeme toplamından oluşur.

1) Sabit ödeme; personelden tabip ve diş tabipleri ile tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olanlar için 209 sayılı Kanunun ek 3 üncü maddesine göre; sağlık tesislerinde görev yapan üniversite personeli ile tabip dışı personel için aynı Kanunun 5 inci maddesinin ikinci fıkrasının altıncı cümlesi gereği merkezî yönetim bütçesinden yapılan ek ödeme tutarıdır.

2) Taban ödeme; personelin ödüllendirilerek motivasyonun artırılması amacıyla yapılan ödemedir. Bu ödeme, Ek-3A sayılı tablodaki personelin kadro unvanına göre belirlenen taban katsayısının en yüksek Devlet memuru aylığı ile çarpımı sonucu bulunan tutardır. Bu ödemenin hesaplanmasında mesai içi aktif çalışma gün katsayısı ayrıca çarpan olarak kullanılır. Bu ödeme disiplin cezası alanlardan; uyarma ve kınama cezası alanlara bir ek ödeme dönemi, aylıktan kesme cezası alanlara iki ek ödeme dönemi, kademe ilerlemesi cezası alanlara üç ek ödeme dönemi süresince yapılmaz.

b)Teşvik ek ödemesi: Personelin görev yaptığı sağlık tesisinde hizmete katkısı ve verimliliği ile finansal sürdürülebilirliği sağlama, hizmetin kalitesi, çalışan ve hasta memnuniyeti gibi kriterler göz önüne alınarak mesai içi ve mesai dışı çalışmalarına karşılık olarak döner sermayeden personele yapılan ödemedir.

Ek ödeme zamanı :Ek ödeme, aylık dönemler halinde yapılır.

Kanunî kesintiler

Ek ödemeden, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununda belirtilen vergi dilimleri ve personele daha önce ödenen aylık ve döner sermaye ek ödemelerine ilişkin süregelen gelir vergisi matrahı da dikkate alınarak, gelir vergisi ve damga vergisi kesintisi yapılır.

İl Sağlık Müdürlüklerinde Görev Yapan Personelin Geçici Görevlendirilmesinde Ek Ödeme

İl sağlık müdürlükleri ve birimlerinde görev yapan personelden, Bakanlığa bağlı sağlık tesisleri ile ulusal referans laboratuvarlarına geçici veya resen görevlendirilenlerin ek ödemesi, görevlendirildiği yerden yapılacak.

Bakanlık merkez teşkilatı ile TİTCK kadrolarında bulunan personelden il sağlık müdürlükleri ve birimleri ile ulusal referans laboratuvarlarına en az bir ay süreyle geçici görevle görevlendirilen personele, geçici olarak görev yaptığı il sağlık müdürlüğünün/merkez laboratuvarlarının döner sermayesinden ek ödeme yapılacak. Ancak, Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü merkez ve taşra teşkilatı kadrolarında bulunan personelden il sağlık müdürlüğü ve birimlerine görevlendirilenlere bu birimlerden ek ödeme yapılmaz.

Bakanlık Taşra Teşkilatı ve Sağlık Tesisinde Çalışanların Geçici Görevlendirilmelerinde Ek Ödeme

Bakanlık taşra teşkilatı ile sağlık tesisi kadrolarında bulunan personel ile analiz ve kontrol laboratuvarlarında görev yapan personelin ulusal referans laboratuvarlarına geçici görevle görevlendirilmesi halinde personele, görev yaptığı ulusal referans laboratuvarları tarafından ek ödeme yapılır.

Bakanlıkça İlçe Entegre Hastanesi Kadrolarına Atananlara Ek Ödeme Yapılması

Bakanlıkça İlçe Entegre hastanesi başhekimi ve hastane müdürü kadrolarından boş olanlara görevlendirilen personele, görevine başladığı tarihten itibaren yürüttüğü görev için ek ödeme yapılır. Bu fıkra uyarınca görevlendirilen personele yapılacak ek ödemede, ek ödeme matrahı olarak personelin asıl kadrosuna ait bir ayda alacağı aylık (ek gösterge dâhil), yan ödeme ve her türlü tazminat (makam, temsil ve görev tazminatı ile yabancı dil tazminatı hariç) tutarının toplamı esas alınır.

"HABER SATI ÇETİNER"


GERÇEKLERİ BİZ YAZARIZ.



Anahtar Kelimeler: " YÖNETMELİĞİ KABUL ETMİYORUZ"

Başlık

3.6°