Kardiyovasküler hastalıkların çoğu risk faktörleriyle mücadele edilerek engellenebilir. Dünya Sağlık Örgütü uygun yaşam tarzı değişiklikleri ve düzeltilebilir risk faktörlerinin kontrol altına alınması ile kalp damar hastalıklarına bağlı ölümlerin dörtte üçünden fazlasının önlenebileceğini bildirmektedir.
Kardiyovasküler hastalıklar, kalp ve dolaşım sisteminin herhangi bir hastalığını kapsayan geniş bir terimdir. Koroner damarlarda, kalpten vücuda kan dağıtan ana aort damarlarda ve dallarında zaman içinde oluşan yağ plaklarına bağlı tıkanmaları sonucu ortaya çıkan hastalıklara kalp ve damar hastalıkları denir. Kalp hastalıklarını tetikleyen birçok etken vardır. Özellikle insanların benimsedikleri yaşam tarzı kalp hastalıklarının gelişiminde önemli rol oynar.
Kalp ve damar hastalıklarının en az yüzde 80 oranında sigara, hipertansiyon, yüksek kan yağları, ailede kalp hastalığına yatkınlık, şişmanlık, hareketsiz yaşam, diyabet gibi klasik risk faktörlerine bağlı olarak geliştiği bilinmektedir. Kalp ve damar hastalıklarında en sık rastlanan belirtiler göğüs ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, tıkalı olan damarın beslediği organ ile ilgili belirtiler olarak sayılabilir.
Dünya Kalp Günü etkinlikleri kapsamda Şehit Ömer Umulu Ortaokulu ile Mustafa Necati İlköğretim Okulu öğrencilerine yönelik kalp sağlığı ile ilgili etkinlik düzenlendi. Öğrencilere sağlıklı beslenme, fiziksel aktivite, kronik hastalıklar ve tütün kullanımının kalp sağlığı açısından oluşturabileceği risk faktörleri anlatıldı.
Kırıkkale İl Sağlık Müdürlüğü
"NEŞTER"