Tarih: 13.06.2023 11:17

14 HAZİRAN DÜNYA KAN BAĞIŞÇILARI GÜNÜ.

Facebook Twitter Linked-in

Kan; geçmişten günümüze sağlık ve yaşamın temel simgesi olarak görülmüş olup modern tıpta tek kaynağı insan olan yaşamsal bir ilaç olarak kabul görmektedir. Kan bağışı; gönüllü ve kan bağışına uygun bir bağışçıdan (donör) çeşitli kan ürünleri elde etmek amacıyla kan merkezleri tarafından kan alınmasıdır. Kan bağışı yapmak için, duyarlı ve gönüllü vatandaşlar kan bağış merkezlerine giderek kan verebilmektedirler.  Kan verecek kişinin 18-65 yaş grubunda olup en az 50 kilo ağırlığında olması gerekmektedir.

 

Her kan bağışında sadece 1 ünite kan bağışlanmaktadır. 1 Ünite kan yaklaşık 450 ml’dir. Bu oran vücudumuzdaki kanın yüzde 8-9’unu oluşturmaktadır. Erkekler üç ayda bir, kadınlar ise dört ayda bir kan bağışında bulunabilmektedirler. Kan bağışından sonra hücreler kendini yaklaşık 2 ayda toparlar. Bu yüzden, periyodik olarak kan vermede herhangi bir sorun bulunmaz. Yetişkin sağlıklı bir insan, yılda 3-4 defa kan bağışlayabilmektedir.

 

Günümüzde teknolojinin bu kadar gelişmesine rağmen kan; laboratuvar ortamında üretilemeyen ve tek kaynağı insan olan sürekli ihtiyaçtır. Bu nedenle düzenli yapılacak olan kan bağışı birçok insana yaşam umudu olabilir. Kan bağışının olmadığı bir toplumda, her gün birçok kişi hayatını kaybedebilir. Bu sebeple, düzenli kan bağışında bulunmak insanların hayatını kurtarır. Kan bağışı, bir sosyal sorumluluktur. Kan bağışının ücretsiz gönüllülük esasında yapıldığının ve bir gün kişinin kendisinin veya sevdiklerinin de ihtiyacı olabileceğinin unutulmaması ve bu bilinç ile hareket edilmesi gerekmektedir.

 

Bu vesile ile tüm vatandaşlarımıza kan bağışı yapmanın önemini bir kez daha hatırlatarak kan bağışı yapmaya davet ediyorum.

 

  Dr. Murat AĞIRTAŞ
Kırıkkale İl Sağlık Müdürü


  "HABER SATI ÇETİNER"
İLKEMİZ GERÇEKLERİ YAZMAKTIR.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —