TEMSİL ETTİĞİ KURUMUN VAHAMETİNİ ANLATMAYA ÇALIŞAN BİR MÜDÜR.

TEMSİL ETTİĞİ KURUMUN VAHAMETİNİ ANLATMAYA ÇALIŞAN BİR MÜDÜR.

Bir ülkede rahim ağzı kanserinden kaynaklı ölümü engellenen kadın sayısı o ülkenin sağlık hizmetleri yönünden gelişmişliği ve kadına verilen değer ile doğru orantılıdır.

Rahim ağzında gelişen bir kanser türü olan Rahim ağzı Kanseri, tarama yöntemleri ile erken tanı alarak hastalığa bağlı ölüm oranlarının büyük oranda azaltılabildiği kanıtlanmıştır. Bu nedenle Bakanlığımız buna yönelik kapsamlı sağlık programlarının içine Rahim ağzı Kanser taramalarını da alarak büyük bir başarı ile yürütmeye devam etmektedir.

 

Ocak ayı Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı olarak belirlemiş olup dünyanın birçok ülkesinde hastalığa dikkat çekmek üzere Farkındalık etkinlikleri düzenlenmektedir Ülkemizde de bu farkındalık etkinlikleri tüm illerimizde yapılarak halkımıza bu konuda bilinçlendirip tarama programlarımız tanıtılmaktadır.

 

Rahim Ağzı Kanseri Neden Önemli?

Rahim ağzı kanseri önlenebilen bir hastalıktır.
Rahim ağzı kanseri erken teşhis edildiğinde %100 tedavi edilebilir bir kanser türüdür.
Rahim ağzı kanserinden ölüm tamamen engellenebilir durumdadır.
Düzenli rahim ağzı kanseri taramasından geçen bir kadının, rahim ağzı kanserinden ölmeyeceği söylenebilir.

 

Risk faktörleri: Aşağıdaki özelliklere sahip bir kadınsanız, rahim ağzı kanseri için yüksek risk altında olabilirsiniz:

 
30 yaşın üzerinde olup tedavi edilmemiş Human Papilloma Virüs (HPV) ve/veya cinsel yolla bulaşan diğer enfeksiyonlarınız var ise. (HPV, rahim ağzı kanseri de dahil olmak üzere en az altı kanser türüne neden olabilen, cinsel yolla bulaşan yaygın bir virüstür.)
Erken yaşta (16 yaş öncesi) aktif cinsel yaşama başladıysanız.
Birden fazla partneriniz var ise.
Düzenli şekilde rahim ağzı kanser taramaları yaptırmıyor iseniz.
Sigara içiyorsanız.
Meyve ve sebzeyi az tüketmek şeklinde bir beslenme alışkanlığınız var ise.
Uzun süre (5 yıldan fazla) doğum kontrol hapı kullanma öykünüz var ise.
Zayıflamış bağışıklık sistemi (İnsan İmmün Yetmezlik Virüsü/HIV gibi)söz konusu ise.
Aşırı kilolu veya obez iseniz.
Rahim ağzı kanseri olan bir kız kardeş veya anne gibi yakın bir akrabanız varsa.

 

Erken Teşhis

Ülkemizde uygulanan ulusal kanser tarama programı uyarınca, tarama standartlarımız doğrultusunda 30-65 yaş aralığındaki kadınlara her 5 yılda bir HPV ve Pap Testi uygulanmaktadır. Her iki test de ağrısız ve acısızdır. Yapılan ilk test sonucu “hastalık yok” olarak değerlendirildiğinde; yani HPV testinin negatif olması veya Pap-smear patoloji raporunun normal gelmesi durumunda kişi bilgilendirilir. Bu sonuçlar rahim ağzı kanseri olmadığını veya ileride asla olmayacağını garantilemez. Kişi, 5 yıl sonra tekrar rahim ağzı kanseri taramasına davet edilir.

 

Pozitif olgular ise teşhis merkezlerimize ileri tetkik için gönderilmektedir.

 

Tarama Testleri Nerelerde Yapılabilir?

Ülkemizde rahim ağzı kanseri taramaları ÜCRETSİZ olarak Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerinde (KETEM, Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM), Toplum Sağlığı Merkezlerinde (TSM) ve Sağlıklı Hayat Merkezlerinde (SHM) yapılmaktadır.

Bakanlığımız ve Bilim kurulunun hazırlamış olduğu COVID-19 pandemisinde gerekli önlemler alınarak kanser taramaları devam etmektedir. 30-65 yaş arası kadınlarımızı taramalarını yaptırmaya davet ediyoruz.


"HABER EDİTÖRÜMÜZ MELİKE AL"

KRAL 71

 



Başlık

27°