İliç için ilk bilirkişi raporu hazır! O kadar insanı resmen ölüme göndermişler

İliç için ilk bilirkişi raporu hazır! O kadar insanı resmen ölüme göndermişler

Erzincan'da 9 işçiyi arama çalışmaları sürerken maden sahasındaki toprak kaymasıyla ilgili bilirkişi raporu hazırlandı.

Heyetin tespitine göre sabah yığın içinde oluştuğu belirlenen çatlaklar için önlem alınmadı, alt yol kapatılmadı. Başmühendis, iş güvenliği uzmanı tarafından uyarılmasına rağmen solüsyon vererek yığın liçinde hareketi hızlandırdı. Öte yandan; Kanadalı yöneticinin de aralarında olduğu şüphelilerden 6'sı tutuklandı, 2 kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Erzincan'ın İliç ilçesinde meydana gelen toprak kaymasıyla ilgili bilirkişi raporunda olayın iş kazası olarak nitelendirildiği ve asli kusurlu olan kişilerin tespit edildiği belirtildi. Çalışanların can güvenliklerini tehlikeye atıldığı vurgulandı.

İliç'e bağlı Çöpler köyündeki altın madeninin bulunduğu bölgede 13 Şubat'ta meydana gelen toprak kayması sonucu kaybolan 9 işçinin bulunması için başlatılan çalışma sürüyor. Maden sahasında inceleme yapan, aralarında A ve C sınıfı iş güvenliği uzmanı, çevre, jeoloji, inşaat ve ziraat mühendislerinin bulunduğu heyetin hazırladığı 27 sayfalık ön raporda, olayın iş kazası olarak nitelendirildiği, asıl işveren şirketin 4 farklı alt işveren firmayla çalıştığının tespit edildiği bilgisine yer verildi.

5 KİŞİ ASLİ KUSURLU BULUNDU
Raporda, aralarında operasyon direktörü vekili, proses oksit müdürü, oksit operasyon başmühendisi, oksit operasyon mühendisi, borulama şefinin yer aldığı 5 kişi asli kusurlu bulundu. Asıl işveren şirketin genel müdür yardımcısı ile alt işveren şirketlerde çalışan vardiya mühendisi, saha formeni, mühendis, formen, 4 şirket müdürünün yanı sıra 2 saha şefi de tali kusurlu olarak tespit edildi. Asıl işveren şirketin genel müdür yardımcısının alt işveren şirketleri yeterince denetime ve gözetime tabi tutmadığı tespitine yer verilen raporda, bu yöneticinin tali kusurlu olduğu belirtildi.


"NEŞTER"



Başlık

19.2°