NEDENSE YAPILAN HATALARIN SAVUNMASI CHP İLE İYİ PARTİYE DÜŞÜYOR.

 NEDENSE YAPILAN HATALARIN SAVUNMASI CHP İLE İYİ PARTİYE DÜŞÜYOR.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA Aşağıdaki yer alan sorularımın Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat OKTAY tarafından yazılı olarak yanıtlanması için gereğini bilgilerinize arz ederim. Özgür KARABAT İstanbul Milletvekili

Türkiye’nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluşundaki rolü tüm dünyaca bilinmektedir. Aynı şekilde bu bağımsızlık mücadelesinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Kurucu Lideri Rauf Denktaş’ın rolü ve çabaları da tarihe mal olmuştur. Dolayısıyla Kıbrıs konusu ve Merhum Rauf Denktaş’a ilişkin her türlü konu doğrudan ülkemizin ilgisine de mazhar olmaktadır.

Merhum Rauf Denktaş, başta Kıbrıs olmak üzere Türkiye açısından da önemli tarihsel şahsiyetlerden biridir. Hem ülkemiz dış politikasının hem de Akdeniz’deki egemenlik haklarımız açısından simgesel anlamı büyük olan Kıbrıs ve Merhum Rauf Denktaş’ı 10 yıl önce 2012 yılında kaybettik. Ölümünün üzerinden on yıl geçmesine rağmen Sayın Rauf Denktaş’ın anıt mezarı hala tamamlanmamıştır. Ailesi ve sevenleri tarafından büyük üzüntü yaratan bu durum, Kıbrıs kamuoyunda da sıklıkla gündeme gelmekte ve tartışmalara neden olmakta, geniş kamuoyu kesimleri tarafından bu durum, kurucu lidere büyük ve bilinçli bir saygısızlık olarak değerlendirilmekte ancak Kıbrıs’ın kurucu liderine yapılan bu vefasızlığın nedeni anlaşılmamaktadır.

Her konuda Kıbrıs’la yakın ilişkiler içinde olan Türkiye Cumhuriyeti tarafından, bilindiği üzere yakın zaman önce Kıbrıs’ta bir “Külliye” yapılması için girişimde bulunulduğunu duyurmuş, hatta bunun için de gerekli finansmanın sağlanacağı açıklanmıştır. Cumhurbaşkanı tarafından açıklanan bu bilgilerin ardından Sayın Rauf Denktaş’ın anıt mezarı konusunda Türkiye Hükümetinin bir girişimde bulunup bulunmayacağı, Kıbrıs Türklerinin birliğinin simgesi olan Rauf Denktaş’ın anıt mezarı için harekete geçilip geçilmeyeceği merak konusu olmuştur.

Ülkemiz dış politikasında kritik öneme sahip KKTC’nin aldığı birçok kararda ülkemizi de gözettiği düşünüldüğünde Sayın Denktaş’ın anıt mezarı konuda Türkiye Cumhuriyeti hükümetince bir adım atılıp atılmadığı, ülkenin kurucu liderine duyulan minnet ve saygı gereği anıt mezarının neden tamamlanmadığı, başta Kıbrıs’ın değerlerine verdiği saygı ve Türkiye’nin bu konudaki hassasiyetinin iletilip iletilmediği ayrıca kamuoyunca merak konusu olmaktadır.

Bölgeden edindiğimiz izlenimler, Sayın Denktaş’ın aile bireylerinin açıklamaları ve basına da yansıyan bilgilerden edindiğimiz izlenimlere göre bu konu bilinçli biçimde ertelenmektedir. Geçtiğimiz yıl Lefkoşa Türk Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi iş birliğinde anıt mezar projesinin tamamlanması için harekete geçilmiş olmasına rağmen bu iyi niyet çabalarının da engellendiği değerlendirilmektedir. Tüm bu bilgiler ışığında;

1- Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Kurucu Lideri Sayın Rauf Denktaş’ın anıt mezarının inşa edilmesi konusundaki gelişme ve girişimleri takip etmekte midir?

2- Adada “külliye” ve “millet bahçesi” yapımına bütçe ayıracağını açıklayan Türkiye Hükümeti, anıt mezarın yapılması konusunda bugüne kadar herhangi bir girişimde bulunmuş mudur?

3- Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Rauf Denktaş’ın anıt mezarı projesinin on yıldır tamamlanmamasına ilişkin KKTC devlet yetkililerinden duruma ilişkin bilgi talebinde bulunmuş mudur? Bulunulmadıysa Türkiye’nin de bu gecikmeye dahline ilişkin iddialar konusunda bir açıklama yapmayı düşünüyor musunuz?

4- “Yavru Vatan” olarak tabir edilen Kuzey Kıbrıs’ın kurucu lideri Rauf Denktaş’ın anıt mezarı projesinin uzamasının sebeplerini araştırılmış mıdır? Projenin bu kadar gecikmesinin sebeplerinin altında politik nedenler olduğu iddiaları doğru mudur?

5- KKTC’nin Kurucu liderine yapılan bu saygısızlığın Kıbrıs’ın uluslararası camiadaki meşruiyet ve saygınlığına gölge düşürdüğünü düşünüyor musunuz?

6- KKTC devlet yetkililerince anıt mezarın yapılması için Türkiye devletinden herhangi bir talepte bulunulmuş mudur? Varsa bu talepler nelerdir?

7- Merhum Rauf Denktaş’ın anıt mezarı için gerçekleştirilen yarışmayı kazanan birinci ve ikinci projeleri yapmaya hak kazanan firmalar arasında Türkiyeli firmalar var mıdır? İlk projeden neden vazgeçilmiştir?

"HABER EDİDÖRÜMÜZ SATI ÇETİNER"

       KRAL 71



Başlık

24.9°